zaterdag 28 februari 2015

Vier niveaus van verzoening (2)

Verzoening: einde van een conflict, hereniging, herstel van verbroken eenheid, herstel van de vrede, verbroedering...

In de vorige blog schreef ik: 'verzoening betekent herstelde vriendschap en dat is de grondslag van het Christelijk geloof'. Het geeft het karakter van God weer.

Heel vaak hebben we (onbewust misschien) een eigen Godsbeeld ontwikkeld. Sommigen zien God als een boze man die alles ziet wat wij fout doen en die nooit een complimentje geeft. Anderen zien God als heilig en onbereikbaar voor gewone mensen. Weer anderen zien God als een soort lieve oude man die alles goed vindt...

Als we God beter willen leren kennen is het onder andere belangrijk om Zijn Woord zelf te lezen en onderzoeken. Dat kunnen we niet alleen aan dominees en geleerden overlaten. Net zo goed als we het niet aan een ander kunnen overlaten om bijvoorbeeld onze partner beter te leren kennen. Daar moeten we zelf tijd in steken.

De Bijbel geeft duidelijk aan waar en hoe de relatie tussen mensen en God (hun Schepper) is fout gegaan. God koos ervoor de mens naar Zijn evenbeeld te maken, dus als levend wezen met een vrije wil. Die vrije wil gebruikte de eerste mensen helaas om hun eigen gang te gaan en NIET naar God te luisteren, en eigenlijk doen heel veel mensen dat vandaag nog steeds.

De relatie tussen God en de mensheid is sindsdien ernstig verstoord. Dat betekent overigens niet dat God niet communiceert met mensen, Hij doet dat zeker wel. Maar zonde (onze eigen gang gaan) staat een gezonde relatie met Hem in de weg. Heel veel mensen hebben daarom een soort haat-liefde verhouding met God. Zolang alles goed gaat kunnen ze nog wel geloven dat er 'iets' is, maar zodra het fout gaat krijgt Hij de schuld. Zelfs mensen die niet in God geloven erkennen diep in hun hart wel dat Hij bestaat... alleen ze geloven niet in Hem.

Zonde staat een gezonde relatie met God in de weg en resulteert vaak in gevoelens van schuld, schaamte, boosheid of angst. En tsja, zo wil je toch niet met elkaar om gaan? Niet op menselijk niveau en niet op Goddelijk niveau. En dat is nu precies waar verzoening om de hoek komt kijken. God biedt ons herstel aan van de relatie met Hem. In Kolossenzen 1:20 staat het heel mooi:

Door Zijn Zoon (dat is Jezus/Yeshua/Isa) heeft God een altijddurende vrede gesticht tussen Zichzelf en alles wat in de hemelen en op aarde is. Doordat Christus Zich aan het kruis heeft opgeofferd en Zijn bloed heeft gegeven, is er verzoening met God.

Wat God betreft, is de vrede getekend. De vraag is wat ons antwoord op Zijn voorstel is.

2 opmerkingen:

  1. Inspirerend. Dus eigenlijk kan er pas goede vriendschap zijn als je relatie met God in orde is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eigenlijk wel, denk ik. Voordat ik echt een relatie met God had, had ik zeker ook veel goede vriendschappen. Maar vaak waren die toch wel zelfgericht, of frustrerend, of teleurstellend... Nu spiegel ik mezelf steeds aan Hem... en leer geduld, zachtmoedigheid en vriendelijkheid.

      Verwijderen