zaterdag 14 maart 2015

Vier niveaus van verzoening (4)

Verzoening: einde van een conflict, hereniging, herstel van verbroken eenheid, herstel van de vrede, verbroedering...

Herstelde vriendschap, dat is eigenlijk heel eenvoudig de omschrijving van het woord verzoening. Het herstel van de vriendschap tussen God en mens staat daarbij bovenaan, dat is het eerste en belangrijkste niveau en misschien ook wel het meest onbegrijpelijke niveau.

God, de Schepper van het heelal, die een persoonlijke vriendschap aan wil gaan met de mens. In tegenstelling tot de goden van sommige andere wereldreligies is God, de Schepper van hemel en aarde, niet boos op de mensheid, Hij houdt juist van de mensheid en verlangt naar een gezonde relatie met jou en mij, Een relatie die niet gesaboteerd wordt door schuld en schaamte, die niet afhangt van allerlei werken en rituelen, maar die gebaseerd is op  wederzijdse liefde.

En hierin is Gods liefde ons geopenbaard: God heeft zijn enige Zoon in de wereld gezonden, opdat we door hem zouden leven. Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden (1 Johannes 4:9-10).

Verzoening, ofwel herstelde relatie tussen God en mens, heeft een rijke historie die uitgebreid beschreven is in de eerste boeken van de Bijbel: de verzoening tussen God en het volk Israel. Dat is het tweede niveau van verzoening, daar gaat de volgende blog post over.

Jezus heeft gezegd: Ik noem jullie geen slaven meer, want een slaaf weet niet wat zijn meester doet; vrienden noem ik jullie, omdat ik alles wat ik van de Vader heb gehoord, aan jullie bekendgemaakt heb (Johannes 15:15).

6 opmerkingen:

  1. Volledig mee eens, ook onder ons is verzoening nodig, als we eens oneens zijn met een broeder of een zuster.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig dat God zich met ons heeft willen verzoenen door Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig dat God zich met ons heeft willen verzoenen door Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen