vrijdag 20 maart 2015

Vier niveaus van verzoening (5)

Verzoening: einde van een conflict, hereniging, herstel van verbroken eenheid, herstel van de vrede, verbroedering...

Herstelde vriend-schap, dat is eigenlijk heel eenvoudig de omschrijving van het woord verzoening. Het herstel van de vriendschap tussen God en mens staat daarbij bovenaan. Een tweede niveau dat ik op deze blog wil aanhalen is de verzoening tussen God en Zijn volk Israel.

Eeder in deze serie hebben we gezien dat er dankzij het bloed van Jezus aan het kruis verzoening is met God, voor alle mensen. Dat wordt heel mooi en duidelijk beschreven in Kolossenzen 1:20 : Door Zijn Zoon (dat is Jezus/Yeshua/Isa) heeft God een altijddurende vrede gesticht tussen Zichzelf en alles wat in de hemelen en op aarde is. Doordat Christus Zich aan het kruis heeft opgeofferd en Zijn bloed heeft gegeven, is er verzoening met God.

Bloed, dat heeft een negatieve klank, maar Bijbels gezien is het leven in het bloed. Zonder bloed is er geen leven. Hou die gedachte even vast.

Duizenden jaren geleden koos God uit alle volken op aarde één volk uit dat Hij apart zette. Dat is wat heilig betekent: apart gezet. In Leviticus 20:24-26 kun je dat lezen, Wees heilig omwille van mij, want ik, de Heer, ben heilig en ik heb jullie van de andere volken onderscheiden om mijn volk te zijn.

God koos Israel niet uit omdat het zo'n geweldig en machtig en groots volk was, integendeel, het was het kleinste volk van allemaal! Maar Hij had hun lief en had beloften aan hun voorvaderen gemaakt. Deuteronomium 7:7-8, Het is niet omdat u talrijker was dan de andere volken dat hij u lief kreeg en uitkoos – u was het kleinste van allemaal! Maar omdat hij u liefhad en zich wilde houden aan wat hij uw voorouders onder ede had beloofd...

Het deed God verdriet dat ze Hem steeds ongehoorzaam waren door bijvoorbeeld andere goden te aanbidden en Zijn wetten te negeren. Hij wilde de vriendschap graag in stand houden en zette een systeem voor verzoening op: er moest steeds bloed vloeien (het offeren van dieren) voor de vergeving van de zonden van het volk met als jaarlijks terugkerend hoogtepunt de Grote Verzoendag (Leviticus 16).

In veel wereldreligies zie je dat nog terugkomen: bloed moet vloeien om vergeving te ontvangen en de goden gunstig te stemmen.... gruwelijk natuurlijk. Maar wacht eens even, was het niet Gods idee? Wat had Hij voor ogen toen hij dat verzoeningssysteem opzette? Daarover meer in de volgende blog.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben natuurlijk benieuwd naar je volgende blog. Nou je het zegt: je ziet het idd in andere wereldreligies ook terug. Dat er bloed moet vloeien. Kinderoffers, dierenoffers. Succes met het opdiepen van nog meer blogposten hierover.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ariëlla, opdiepen, uitdiepen ja, hoe meer ik lees, hoe meer ik erover schrijven wil. Moeilijk om te kiezen wat wel en wat niet...

      Verwijderen