maandag 28 september 2015

P = Profeteren

Op mijn zomervakantieleesplankje staat P voor profeteren.

Profeteren (de gave om geopenbaarde waarheid te communiceren) komt van het Griekse woord προφητεία oftewel prophéteia, profetie. 

Profeteren is niet zozeer de toekomst voorspellen, maar het uitspreken van de gedachten van God (zoals door de Bijbel of de Heilige Geest ingegeven op een bepaald moment).

In 1 Korintiers 14:1 staat, Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van profetie. Vooral naar die van profetie... Hoe kunnen we dat vandaag in vredesnaam praktisch toepassen?

Het profeteren is een gave die de gelovige ertoe in staat stelt om een openbaringswoord van God (die in de hemel is) onder aansporing van de Heilige Geest (die in ons woont) te delen. Dat woord is dus niet een thuis voorbereid preekje of het voorspellen van de toekomst. Profetie is het proclameren van Gods wil en het oproepen en bemoedigen van de gelovigen tot rechtvaardigheid, trouw en volharding.
Enkele weetjes:
 • Het uiten van profetische woorden is nu iets dat iedere gelovige mag en kan doen (Handelingen 2:17).
 • De gave van profetie wordt uitgedeeld zoals God dat wil (1 Korintiers 12:10-11), maar we moeten het wel nastreven (1 Korintiers 14:1).
 • De aanstelling als profeet voor de opbouw van de gemeente gebeurt door God zelf (Efeziers 4:11).
 • Profetische woorden in deze tijd zijn niet langer onfeilbaar (in tegenstelling tot het OT), daarom moeten de woorden altijd worden getest (1 Korintiers 14:29 en 1 Thessalonicenzen 5:20-21).
 • Profeteren is een kwestie van het verstand gebruiken. Eerlijk gezegd is het een van de weinige keren (misschien wel de enige keer) dat de Bijbel zegt dat we onze geest ondergeschikt moeten maken (1 Korintiers 14:32).
Hoe streven we ernaar om te profeteren? Ik denk in de eerste plaats door er om te vragen in gebed en door te bestuderen wat de Bijbel er over zegt. God heeft er altijd naar verlangd en verlangt er nog steeds naar om door mensen zoals jij en ik heen te spreken. Door Zijn geschreven Woord... maar ook LIVE!

7 opmerkingen:

 1. 1 Kor. 13:8 legt juist uit dat o.a. de gave van profeteren juist wordt weggedaan. Het is ook niet meer nodig want wij hebben de hele Bijbel in tegenstelling tot de mensen van toen. Openbaring 22:8 voegt er aan toe dat Niemand nog iets aan de Heilige Schrift mag toevoegen. Die tijden zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem,

   Hartelijk dank voor je reactie, leuk dat je meeleest.
   Profetieën en klanktaal zullen inderdaad vergaan, kennis ook... maar nu nog niet, want dan zou er ook geen kennis meer zijn :) Daar komt nog bij, als er nu geen profeten meer zouden zijn, dan zijn er ook geen herders, leraars en evangelisten meer. Hoe moet de kerk dan opgebouwd worden?

   Verwijderen
 2. Dank je wel. Ik vind het heel duidelijk dat je zegt dat profetische woorden nu feilbaar zijn. En dat we ze moeten testen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeker, we moete ze testen, want er zijn ook valse profetieën (helaas)

   Verwijderen
 3. Wat goed dat je ons aan deze woorden herinnert en de gave kreeg het zo duidelijk uit te leggen. Het komt nu heel helder over en de woorden uit de Bijbel gaan er door leven. Ongemerkt hebben we misschien mogen profeteren zonder dat we daar erg in hadden.
  Ooit kreeg ik na een Bijbelkring waar we een onderwerp behandeld hadden dat emotie opriep, onderweg naar huis tijdens het fietsen bijzondere gedachten binnen. Thuisgekomen typte ik ze nog voor dat ik de deur opende in mijn mobiel omdat ik ze niet kwijt wilde raken, toen ik de woorden las die me onderweg in gedachten gegeven waren las ik het volgende.

  Empathie

  Kijk eens naar mij,
  laat me je ogen zien,
  ik vraag het niet voor niets,
  ik ben met je bewogen.
  Kijk nu niet weg,
  ik heb het al gezien
  dat smalle spoor onder je
  afgewende ogen.

  Zo kijkt de Heer,
  Hij ziet je aan
  en voor je Hem kunt tonen
  wat je zojuist hebt meegemaakt
  heeft Hij het al vernomen
  en is je troostend
  tegemoet gekomen.

  Het was een compleet gedicht, ik heb er niets aan veranderd, alleen een titel gegeven. Toen noemde ik het een cadeau van God. Nu wordt het me duidelijk dat dit misschien een profetie zou kunnen zijn. Jullie mogen het testen.
  Dank voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Coby, het weergeven van Gods gedachten op een bepaald moment, dat is profetie... in dit geval een profetisch gedicht :) We hebben de gevoeligheid nodig om Zijn stem te horen en die heb jij!
   God verlangt ernaar tot ons te spreken, uiteraard in eerste instantie door Zijn Woord, maar als we levende relatie met Hem hebben ook door Zijn heilige Geest.

   Verwijderen
  2. Heel mooi Coby, het kan ook Gods bemoediging voor jezelf zijn op dat moment.

   Verwijderen