zondag 27 december 2015

Gedichten en granaatjes

Coby Poelman-Duisterwinkel
Vorige week won ze de december giveaway: Coby Poelman-Duisterwinkel, blogger en dichteres van het eerste uur. 

Afgelopen zomer had ik me al voorgenomen haar eens in de spotlight te zetten in de serie bloggers en boeken. Deze week gebeurt dat dubbelop dus!

Coby is geboren en getogen in Groningen, ze is getrouwd en moeder van twee kinderen. In 2006 begon ze met gedichten schrijven. Haar werk wordt gepubliceerd in diverse kerkbladen, kranten, tijdschriften en op het internet.

Onder de naam trouwdichter zijn haar poëzie, blogs, dichterlijke boekrecensies, bijdragen voor religie en filosofie en Dicht in de buurtgedichten te vinden op de website van dagblad Trouw.

Coby schrijft daarnaast ook nog gedichten in het Gronings voor het tijdschrift Toal en Taiken, een tweemaandelijkse uitgave van Stichting t Grunneger Bouk. Het is het grootste streektaaltijdschrift van Nederland.

Ze heeft inmiddels een hele rij gedichtenbundels op haar naam staan, waaronder Verstillend Licht (2012), Geloofsvreugde (2012), Strijklicht van violen (2013) en Granaatjes met een gouden slot (2015) waarvan inmiddels al een 4e druk is verschenen!

Haar gedichten worden zeer gewaardeerd door een breed publiek en Coby heeft diverse prijzen en nominaties mogen ontvangen. Haar gedicht Achter op de fiets werd genomineerd voor de Selexyz Scheltema Almere Poëzieprijs 2009. Het kreeg de 2e prijs toegekend. 

Haar boekjes kan ik jullie van harte aanraden, leuk om zelf in huis te hebben of om kado te geven. De gedichten zijn serieus, mooi, grappig, diepgaand, filosofisch, bemoedigend en soms ook heel humoristisch. En weten jullie wat zo mooi is? Haar bundels doen het juist ook goed in niet-Christelijke winkels, zoals de AKO en BRUNA.

Coby is in de eerste plaats dichteres, maar in de loop van de jaren is ze ook heel goed zichtbaar geworden in de blogwereld. Ze heeft er aardig wat op haar naam staan:


Ik weet dat er onder de bloggers velen zijn die de droom en het verlangen hebben om ooit een boek of gedichten-/verhalenbundel uit te geven. Ik hoop dat Coby's werk jullie zal inspireren om die droom te gaan verwezenlijken. Misschien kun je in 2016 al een begin maken!

Het leek Coby trouwens een leuk idee om aan deze blog ook weer een giveaway te hangen. Ze stelt graag een exemplaar van haar nieuwste boek Granaatjes met een gouden slot beschikbaar. Iedereen die deze blog leest, kan meedoen. Laat een leuke reactie achter en deel deze blog, dan zal Coby tezijnertijd een naam uit de hoed trekken.

Tenslotte nog een kort gedicht....

Mooie preek

Als hoorder
was hij er door
gegrepen
en met hem velen
zo verwoordde hij.
Toen iemand vroeg
of er nog mee
gebouwd was
trok hij zijn
schouders op
die hij er onder zette
toen niemand
er meer op lette.

[Uit de bundel Geloofsvreugde]

14 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Mooi Walter, jij vindt het altijd leuk om mee te doen, toch? We zetten je naam op de lijst hoor!

   Verwijderen
 2. Mooi om te weten wie Cobie is. Doe graag mee voor een give away van haar dichtbundel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een bijzondere dichteres dus :) We zetten je naam op de lijst hoor Lineke, leuk dat je meedoet!

   Verwijderen
 3. Leuk Coby, ik doe graag mee met de giveaway!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi Wendy, de bundels zijn echt het lezen waard! We zetten je naam op de lijst!

   Verwijderen
 4. Wat verrassend om dit te lezen Marja, ik ga de giveaway een beetje uitbreiden. Er komen nog wat gezellige presentjes bij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat is heel leuk Coby, dan wordt het een echte verrasings giveaway!

   Verwijderen
 5. En.... Coby is ook een zeer gewaardeerd dichter van de gedichtensite.nl Daar heb ik haar leren kennen als een secuur en toegewijd persoon met gedichten waarvan veel gedichten ook een gouden en zilveren veer hebben gewonnen en veel eervolle vermeldingen. Daarom doe ik graag mee met de giveaway om heel misschien ook deze bundel in handen te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, er valt nog veel meer over Coby te vertellen inderdaad, maar dan wordt de blog te lang :) Ik zag inderdaad dat ze ook actief is op gedichtensite.nl
   Bedankt in elk geval voor je toevoegingen en we zetten je naam op de lijst hoor!

   Verwijderen