donderdag 3 december 2015

Y = Yeshua

Op mijn seizoensoverstijgende zomervakantieleesplankje staat Y voor Yeshua.

De naam Yeshua kennen wij in het Nederlands als Jezus. In de moderne Hebreeuwse taal schrijf je Zijn naam zo ישוע.

Omdat je in het Hebreeuws van rechts naar links moet lezen, begint Zijn naam met de kleinste letter van het Hebreeuwse alfabet, de 'yod'. Ja, dat kleine kommaatje.

De Yod is de Y-klank in het Hebreeuws. Jezus, oftewel Yeshua gebruikte die kleine letter om iets uit te leggen over de Wet: Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn (Matteus 5:17;18).

Zelfs de allerkleinste dingen zijn belangrijk in de ogen van Jezus en kunnen nooit door ons aan de kant worden geschoven [zie ook mijn blogserie: Wet & genade, een ongelijke strijd?].

Afhankelijk van het land waarin je woont en de taal die je spreekt kan Jezus bekend zijn als Jesus, Isa, Jezu, Izus, Jesi, Iesu en nog veel meer variaties. De spelling van de naam Yeshua is wat mij betreft niet zo belangrijk, de betekenis is immers in elke taal hetzelfde: De Heer is redding.

Ken jij Hem? Dat is de belangrijkste vraag die we zelf moeten beantwoorden en die we vervolgens aan iemand anders kunnen stellen. Het kennen van Christus Jezus, mijn Heer, overtreft immers alles (Filippenzen 3:8).

7 opmerkingen:

 1. Lukas 24:44 En Hij zei tegen hen: Dit zijn de woorden die Ik tot u sprak toen Ik nog bij u was, dat alles vervuld moest worden wat over Mij geschreven staat in de Wet van Mozes en in de Profeten en in de Psalmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jesaja 53:11 Om de moeitevolle inspanning van Zijn ziel zal Hij het zien,
  Hij zal verzadigd worden.
  Door de kennis van Hem zal de Rechtvaardige, Mijn Knecht, velen rechtvaardig maken,
  want Hij zal hun ongerechtigheden dragen.
  Johannes 17:3 En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die U gezonden hebt.
  Kolossenzen 2:2 opdat hun harten bemoedigd mogen worden, samengevoegd in de liefde, en zij tot heel de rijkdom van de volle zekerheid van het inzicht mogen komen, om het geheimenis te leren kennen van God, en van de Vader en van Christus,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een hele rij teksten Walter :) ik begrijp alleen niet goed wat je er mee zeggen wilt in relatie tot dit blogje....

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Fijn dat je meeleest Coby, je reacties zijn altijd een bemoediging.

   Verwijderen
 4. Mooie Bijbelstudie. Idd spelling is niet belangrijk als je maar in geloof Zijn naam uitspreekt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het ja, soms letten we op details en vergeten we waar het nu eigenlijk om draait :)

   Verwijderen