woensdag 5 oktober 2016

Geheimenissen onthuld (2)

'Er is een God in de hemel die mysteries onthuld' schreef ik in mijn vorige blogje. Nou ja, ik citeerde eigenlijk de profeet Daniël. Hij doorbrak de heersende gedachte dat de geheimen van God voor mensen verborgen moesten blijven. Daar mogen we hem nog steeds dankbaar voor zijn :)

Ik weet niet hoe jullie het zien, maar ik heb lang gedacht dat de geheimenissen van God ook echt een geheim moesten blijven. Die wazigheid hield Hem een beetje op afstand en ons als gelovigen nederig. Maar op een dag las ik in de Bijbel hoe de apostel Paulus zichzelf en andere gelovigen beschrijft: Laat ieder mens ons zó beschouwen, namelijk als dienaren van Christus en beheerders van de geheimenissen van God (1 Korintiërs 4:1).

Hmm, dienaren van Christus ken ik genoeg. Niet alleen op de preekstoel of in een speciaal bankje, we zijn het in feite allemaal. Maar beheerders van de geheimenissen van God? Zo had ik het nog nooit bekeken. Daar heb ik echt wel lang over na moeten denken. Een beheerder heeft sleutels, een beheerder opent deuren. Wat een prachtig en spannend uitgangspunt in deze serie... wij zijn beheerders van de geheimenissen Gods!

Het Griekse woord voor geheimenis of mysterie is mystḗrion. In de Bijbel is een 'mysterie' niet iets geheims. Integendeel, het is juist iets dat we te weten kunnen komen door openbaring, omdat God het openbaart. Openbaring, onthou dat woord!

In 1 Korintiërs 2:7 en 11 wordt uitgelegd wat een geheimenis is: Wij spreken echter de wijsheid van God, als een geheimenis; een wijsheid die verborgen was en die God vóór alle eeuwen voorbestemd heeft tot onze heerlijkheid; ... aan ons echter heeft God het geopenbaard door Zijn Geest. De Geest immers onderzoekt alle dingen, zelfs de diepten van God.

Een mysterie, of geheimenis, is veelal een onbegrepen iets uit het Oude Testament dat door de komst van Jezus Christus is geopenbaard. God verlangt ernaar geheimen aan ons te openbaren, opdat wij ze door kunnen geven. Dat is wat een goed en betrouwbaar beheerder doet!

6 opmerkingen:

 1. Openbaar, doorgeven en soms ook goed bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist ja, bewaren tot de juiste tijd... dat lezen we ook in de Bijbel.

   Verwijderen
 2. Je brengt het wel spannend Marja, ik wordt steeds nieuwsgieriger;)Ik heb al vaak gelezen in het boek Openbaringen en soms licht het een tipje van de sluier op doordat het verstand geopend wordt voor bepaalde dingen, maar ik merk ook dat ik steeds opnieuw uitleg nodig heb. Daarom ben ik blij dat jij in je heldere taal iets van Gods geheimenissen wilt gaan onthullen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook heel spannend Coby, ik heb heir zelf ook een hele reis in gemaakt en ontdek nog steeds nieuwe dingen. Het begon voor mij toen ik die tekst las waarin staat dat wij beheerders van de geheimenissen zijn. Dat fascineerde mij zo, maar maakte ook een verantwoordelijkheidsgevoel in mij wakker... ben ik een goed beheerder?

   Verwijderen
 3. Wat is het belangrijk dat we weten wat er in de Bijbel staat?! Elke keer word ik weer blij als iets tot me doordringt of als ik iets begrijp of zie of toe kan passen en daarin echt God zien die Zijn hand naar me uitstrekt! Hij zei het al over Abraham: 'Zal ik voor Abraham verbergen wat Ik ga doen...want Ik heb hem uitgekozen!'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, heerlijke tekst. God verlangt ernaar Zijn geheimenissen te openbaren aan Zijn kinderen! Dank je wel voor die toevoeging Lieneke.

   Verwijderen