vrijdag 10 februari 2017

Kern van de Waarheid (1)

De laatste tijd wordt er erg veel geroepen en niet alleen door politici of predikers. Zo'n beetje iedere Hollander die het abc kan spellen, geeft gevraagd en ongevraagd zijn of haar mening over het wereldgebeuren. Soms zijn die meningen aandoenlijk, maar meestal irritant en ongenuanceerd. Of ben ik de enige die dat zo ervaart?

Als rode draad door al dat geroep heen loopt een onzekerheid over wie of wat de waarheid nu écht is. Ik heb besloten mijn (bescheiden) duit in het zakje te doen en een blogserie te schrijven over waarheid. Uiteraard zal ik dat doen op Bijbelse basis. Doe ermee wat je wilt lieve lezer, maar alsjeblieft... spreek niemand (ook mij niet) na, zonder zelf onderzoek te plegen.

De basis voor deze serie over de waarheid is te vinden in het evangelie van Johannes, hoofdstuk 14:6. Jezus is daar aan het woord: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Eenvoudige woorden (je hoeft geen theologie te hebben gestudeerd om dat te begrijpen) met een diepe betekenis. De waarheid is geen mening, geen filosofie, theorie of redenering... de waarheid is een persoon, Jezus Christus zelf!

Als we de waarheid over bepaalde zaken willen ontdekken, zullen we dus naar Hem moeten luisteren. Mijn Engelstalige boek Spirit of Truth gaat over de scene waarin Jezus voor Pilatus staat, zoals beschreven in Johannes 18. Jezus zegt daar (vers 37): Ik ben geboren en naar de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen, en ieder die de waarheid is toegedaan, luistert naar wat ik zeg. Dat lijkt me een mooi begin voor deze blogserie.

Lezen jullie weer mee?

8 opmerkingen:

 1. Krachtig beschreven Marja, een mooie en goede basis. Wat een geluk dat we de echte Waarheid mogen kennen. Ik lees graag weer mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Coby, fijn dat je weer meeleest en meedenkt... er komen vast weer wat mooie gedichten uit!

   Verwijderen
 2. Mooi om te weten dat de Waarheid een persoon is. En dan ook Iemand die we kunnen vertrouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vertrouwen ja, dat is een mooi woord om aan de Waarheid vast te knopen zeg, dank je wel voor je commentaar!

   Verwijderen
 3. Een zeer goed onderwerp Marja, de Waarheid is van één persoon onze Heere Jezus Christus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Walter, een belangrijk onderwer vandaag de dag! Fijn dat je meeleest, dank je wel.

   Verwijderen
 4. Mooi onderwerp. Toch ben ik het niet helemaal met je eens.

  “Eenvoudige woorden (je hoeft geen theologie te hebben gestudeerd om dat te begrijpen) met een diepe betekenis. De waarheid is geen mening, geen filosofie, theorie of redenering... de waarheid is een persoon, Jezus Christus zelf!”

  Klopt, je hoeft wellicht geen theologie gestudeerd te hebben. Maar het is wel goed om iets dieper te kijken. Het woord waarheid komt van het Griekse woord ἀλήθεια (alētheia) en betekent “waarlijk, in realiteit of zeker” en “een openheid van geest die vrij is van affectie, schijn, simulatie, leugens en bedrog”. De vertaling waarheid doet het woord tekort. Hoe kun je waarheid zijn?

  Hetzelfde woord ἀλήθεια kom je ook tegen in Joh. 8:31-32: “En tegen de Joden die in hem geloofden zei Jezus: ‘Wanneer u bij mijn woord blijft, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u bevrijden.”

  Het woord ‘waarheid’ hier gaat verder dan alleen theologische dogma’s of bijbelse wijsheden. Wat Jezus zegt, is dat je de realiteit zult kennen en door de realiteit bevrijd zult worden. Ik denk dat hier eerder staat dat Jezus realiteit is dan dat hij waarheid is.

  We hebben er laatst zelf ook over geblogd: https://sandwoodbaynl.wordpress.com/2017/01/16/realiteitsbesef/

  Succes met je serie!
  Sandwood Bay

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je commentaar op mijn blog. Ik ga in de volgende posts nog dieper op het onderwerp in, eigenlijk was dit niet meer dan een introductie. Jouw vraag 'Hoe kun je waarheid zijn' komt dicht bij de vraag van Pilatus '...en, wat is waarheid?' Jezus zegt 'Ik ben de waarheid.'De 'Ik ben' is God zelf. Hij is waarheid, Hij spreekt waarheid, Hij ademt waarheid, Hij leeft waarheid. Een prachtig onderwerp waar we niet zomaar over uitgepraat/uitgeschreven zijn.

   Verwijderen