zaterdag 30 juni 2018

Wachten op de wederkomst (2)

'Komt Hij wel terug?' Zomaar een vraag van een collega blogger. Nou ja, zomaar... het is best een indringende vraag die ook nog eens een 'hot topic' raakt. De wederkomst, of terugkomst, van Jezus naar de aarde.

Nadenken over de wederkomst van Jezus Christus naar deze aarde, begint eigenlijk met nadenken over de eerste keer dat Hij kwam. Want ook die eerste komst naar de aarde was en is een omstreden onderwerp van discussie.

Dat Jezus 2000 jaar geleden in Israel leefde staat vast, daar zijn honderen ooggetuigenverslagen van. De boeken van Matteus, Markus, Lukas en Johannes geven een uitgebreid verslag van het leven van Jezus op aarde; de woorden die Hij sprak, de dingen die Hij deed. Als we zouden ontkennen dat deze man werkelijk geleefd heeft, zouden we een stuk geschiedenis ontkennen.

Nee, de controversie zit 'm niet in Zijn leven, maar in Zijn afkomst. Jezus kwam naar de aarde als mens (werd zelfs als baby geboren), maar Hij was (en is) de Zoon van God. Sommigen van zijn tijdsgenoten geloofden dat wel, anderen niet.

Nathaniël wist het zeker:
'Rabbi, u bent de ​Zoon van God, u bent de ​koning​ van Israël!’ zei Natanaël. (Johannes 1:49)

Paulus was in Syrië en stak zijn overtuiging niet onder stoelen of banken:
Hij bleef enkele dagen bij de ​leerlingen​ in ​Damascus​ en ging onmiddellijk in de ​synagogen​ verkondigen dat ​Jezus​ de ​Zoon van God​ is. (Handelingen 9:20)

De meeste Joden echter vonden het idee dat Jezus de Zoon van God zou zijn, een zondige gedachte:
De ​Joden​ zeiden: ‘Wij hebben een wet die zegt dat hij moet sterven, omdat hij zich de ​Zoon van God​ heeft genoemd.’ (Johannes 19:7)

Ook vandaag de dag is die discussie er nog steeds in de grote wereldgodsdiensten. Binnen het Judaisme en de Islam bijvoorbeeld geloven de meesten niet dat de Jezus die op aarde leefde, de Zoon van God is. Zij erkennen niet de eerste komst en dus ook niet de terugkomst zoals dat in de Bijbel staat geschreven. Jezus was een goede leraar, een profeet, maar niet de beloofde Messias (gezalfde).

Het is heel mooi om te zien dat vandaag de dag tien en tienduizenden Joden en Moslims wel tot de conclusie komen dat Jezus de Zoon van God is. 

Om dus iets van de voorzegde wederkomst te kunnen begrijpen, is het wel belangrijk Zijn eerste komst te erkennen. Dat is logisch toch? Om de tijd waarin wij leven te kunnen begrijpen en vol goede moed en hoop de toekomst tegemoet te kunnen zien, is het van cruciaal belang te geloven in Jezus Christus (Christus betekent 'gezalfde). In dat geloof ligt namelijk een belangrijke sleutel:

Wie anders kan de wereld overwinnen dan hij die gelooft dat Jezus de Zoon van God is? (1 Johannes 5:5)


8 opmerkingen:

 1. Dit is inderdaad wel belangrijk ja. Als je niet gelooft in Zijn afkomst, eerste komst en Zijn Hemelvaart, zul je Hem ook niet opnieuw verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is misschien wel erg logisch gedacht, maar ik wilde het toch maar even zo neerzetten. Dank voor je commentaar en meelezen, altijd een bemoediging voor mij.

   Verwijderen
 2. Vertrouwen is heel belangrijk.

  Mooi te lezen over dit belangrijke onderwerp Marja.

  Groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Hilly, vertrouwen ja, dat komt er zeker ook bij kijken en dat zal ik nog aanhalen op een van de komende berichten. Dank je wel.

   Verwijderen
 3. Dank je wel. Wat een mooi begin. Dit is (was) inderdaad een hot item voor mij: is Hij de Beloofde of niet. Ik geloof dat Hij is en een beloner is van allen die Hem zoeken. Die zullen Hem vinden en aanvaarden als hun Messias.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi duidelijk beschreven. Ja vanuit die basis en Zijn belofte kunnen we vol vertrouwen uitzien naar Zijn wederkomst.

  BeantwoordenVerwijderen