dinsdag 17 juli 2018

Wachten op de Wederkomst (3)

"Nadenken over de wederkomst van Jezus Christus naar deze aarde, begint eigenlijk met nadenken over de eerste keer dat Hij kwam" schreef ik in mijn vorige blogje. Jezus werd naar de aarde gezonden met een bijzondere missie. In Johannes 3:17 staat: Want God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gezonden om de wereld te oordelen maar om de wereld door hem te redden.

Hij voltooide die missie in Zijn 33e levensjaar. 'Vergeef het hun Vader', riep Hij aan het kruis 'want zij weten niet wat zij doen' en daarna 'het is volbracht.' Is Zijn missie geslaagd, vraag je je misschien af. Er is zoveel pijn en ellende en geweld, hoezo is de wereld gered?

Misschien is het beter te zeggen dat Jezus redding van de ondergang aanbiedt, aan ieder mens! Hij wacht op onze respons. Het is helaas zo dat nog niet iedereen dat kan of wil geloven.

Toch is het de wens van God dat alle mensen tot inkeer komen en geweld en zonde de rug toe keren. In die zin gaat de missie nog door. Vlak voor Jezus terug zou gaan naar de Hemel zei Hij iets bijzonders tegen zijn leerlingen: Luister, dit is de waarheid: het is alleen maar goed voor jullie dat ik wegga. Want anders kan jullie helper, de ​heilige​ Geest, niet komen. Ik zal hem naar jullie toe sturen als ik bij God ben (Johannes 16:7). Het is beter voor jullie dat Ik wegga, staat er in een andere vertaling.

Beter? Hoezo beter? Kan er iets beter zijn dan Jezus dichtbij je te hebben?

Ja dus, in elk geval zolang we hier nog op aarde leven! Jezus beloofde dat de Heilige Geest in en op gelovigen zou komen. Waarom? Om de missie verder uit te voeren! De helper komt om alles duidelijk te maken. Hij maakt duidelijk wat zonde is: dat mensen niet in mij willen geloven. Hij maakt duidelijk wat Gods goedheid is: dat ik naar de Vader ga. (Daarom zullen jullie mij dus niet meer zien.) En hij maakt duidelijk wat het oordeel is: dat Satan, de heerser van deze wereld, gestraft wordt (Johannes 16:8-11).

Jezus kwam naar de aarde om de mensheid alle zonden te vergeven en Hij ging weer weg. Hij stuurde vervolgens de Heilige Geest die mensen overtuigt van zonde én gerechtigheid. In die tijd leven wij nu... Het lijkt me wel duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voor Jezus terugkomt, denken jullie ook niet?

8 opmerkingen:

 1. Totdat Jezus terugkomt, mogen we inderdaad van Hem getuigen en van Hem vertellen aan alle mensen die Hem nog niet kennen. Wat heerlijk dat we hierbij Zijn Geest hebben gekregen. Toch denk ik dat niets Zijn komst (zelf denk ik dat dit de Opname van de Gemeente zal zijn) in de weg staat om nú te komen. Bijbels gezien zijn alle profetieën vervuld die voorzegd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Wnedy, ja we mogen van Hem getuigen. Zelf denk ik dat er nog wel dingen in de weg staan voor hem om nu terug te komen... bijv. al die miljoenen mensen die Hem nog niet kennen (ik denk daarbij aan bijv. Joden en Moslims). Ik weet dat uiteindelijk elke knie zich zal buigen, maar ik denk dat God toch liever heeft dat we dat uit eigen beweging doen, omdat we het willen...

   Verwijderen
 2. Wat weer mooi en duidelijk beschreven Marja, je geeft heel mooi aan wat Jezus heeft bedoeld.
  Je maakt het helder op een beeldende manier. Het leest zo bemoedigend. En Hij kan zelfs ook vandaag nog terugkomen. Niemand weet het, Hij komt als een dief in de nacht staat er zo mooi te lezen, als niemand het verwacht.
  Ik moest ook denken aan een gedichtje over de hemelvaart dat ik ooit voor kinderen heb geschreven.
  Misschien aardig om dat hier ook even te delen. Ik plak het hier onder.

  Feest tussen hemel en aarde

  Toen Jezus naar de Hemel ging
  dachten misschien de mensen:
  Waarom gaat Jezus van ons weg
  nu wij Hem zo graag wensen?

  Hij heeft hen toen gezegd Ik ga
  daar plaats voor jullie maken,
  als Ik hier niet meer ben
  zal Ik van daar over je waken

  en Hij beloofde ook nog
  zoals Ik ben gegaan
  zo zal Ik ook weer komen
  ‘k ben hier niet ver vandaan

  en op het Pinksterfeest
  dan zal Ik jullie sturen
  de Heilige Geest
  dat zal niet lang meer duren.

  Zo werd de Hemelvaart toch fijn
  en horen we in kerken
  Hij zal voor altijd bij ons zijn
  ook als wij het niet merken.

  Coby Poelman-Duisterwinkel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi passend gedicht Coby, dank je wel. Hij heeft ons inderdaad neit alleen (als wezen) achtergelaten!

   Verwijderen
 3. Hij komt terug op Zijn tijdstip, wanneer weet niemand.
  Maar telkens weer zijn er wonderen te zien, Hij is altijd aanwezig (zo zie ik het)
  En dan eens voor altijd om ons heen, daar hou ik mij aanvast.

  Dankjewel voor het delen.

  Groet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Telkens zijn er wonderen te zien... zo is het ja. Dat geeft hoop en vertrouwen voor de toekomst.

   Verwijderen
 4. Dank je wel. Ik vind het heel waardevol wat je schrijft. xxx

  BeantwoordenVerwijderen