maandag 5 augustus 2019

Ziel en gezondheid (3)

"Zorgdragen voor een goede lichamelijke gezondheid is niet los te zien van zorgdragen voor een gezonde ziel", schreef ik in mijn vorige blogje en ik voegde daaraan toe dat Jezus ons roept om bij Hem rust voor onze ziel te vinden. Dat betekent overigens niet dat  trauma's en beschadigingen in één keer als sneeuw voor de zon verdwijnen, daar gaat tijd overheen.

Ik vind het reuze interessant dat Jezus de Opziener van onze zielen wordt genoemd. In 1 Petrus 2:25 staat het zo:

... u was als dwalende schapen; maar u bent nu bekeerd tot de Herder en Opziener van uw zielen.

Het Griekse woord voor opziener daar is επισκοπος (episkopos) en dat betekent "opzichter, toezichthouder". Je zou dus kunnen zeggen dat Jezus over onze ziel waakt om er voor de zorgen dat alles goed gaat, nadat we ons tot Hem hebben bekeerd dus. Het is niet meer dan logisch dat we onze zielekwesties met Hem bespreken. De Heilige Geest is daarbij een Helper en Counselor.

👉Als we zielekwesties met een andere persoon erbij bespreken, helpt het enorm om samen te bidden en de Heilige Geest te vragen wijsheid en openbaring te geven over de wortel van de pijn en dan samen stil te zijn en te luisteren naar Zijn zachte stem. God wil zoveel verder gaan dan pijn bestrijden, Hij wil genezen.

Als onze ziel (in het verleden) beschadigd is, hebben we innerlijke genezing en heling nodig. Als dat gebeurt, vindt er ook vaak lichamelijke genezing plaats. De Bijbel laat overigens ook zien wat we bijvoorbeeld zelf kunnen doen om zorg te dragen voor een gezonde ziel:
 • Spreuken 2:10 Ja, in je hart zal wijsheid komen en kennis zal aangenaam zijn voor je ziel.
 • Spreuken 3:21-22 Neem wijsheid en bedachtzaamheid in acht. Zij zullen leven zijn voor je ziel, een sieraad voor je hals.
 • Spreuken 13:3 Wie zijn mond behoedt, bewaart zijn ziel, wie zijn lippen openspert, hem wacht de ondergang.
 • Spreuken 16:24 Lieflijke woorden zijn een honingraat, zoet voor de ziel, en genezing voor de beenderen.
We kunnen ons hele leven van alles en nog wat proberen om de pijn te weg te drukken of te verzachten, maar niets zal echt helpen als we het niet met God bespreken. Ik moet daarbij denken aan de woorden van Jezus in Marcus 8:36, Want wat zal het een mens baten als hij heel de wereld wint en aan zijn ziel schade lijdt?

Gelukkig is schade is te herstellen!

8 opmerkingen:

 1. Het is mooi dat de kans er is dat de ziel genezing vindt.
  Lichaam en ziel zijn in een adem te noemen, het moet in evenwicht zijn.

  Interessante serie Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In één adem te noemen inderdaad en niet te scheiden dus. We bestrijden vaak lichamelike symptomen die een uiting zijn van pijn die zich van binnen afspeelt. Genezing daarvan gaat veel dieper en kan eigenlijk niet zonder hulp van God.
   Dank je wel voor je reactie Hilly.

   Verwijderen
 2. Mooie blogserie. Dankjewel! Dit onderwerp heeft ook mijn interesse. Ik denk dat iedereen innerlijke genezing nodig heeft. In deze gebroken wereld is het niet mogelijk om zonder beschadiging van de ziel op te groeien. Maar gelukkig is dat niet het einde van het verhaal, want God is een God van herstel.
  Ik heb eens een woordstudie gedaan op geest ziel en lichaam en het viel me op dat zowel in het ot (hebreeuws) als nt (grieks) het woord dat vertaald wordt met 'leven' ook 'ziel' betekent. Bijvoorbeeld in de teksten: het leven is niet het bloed (leviticus 17) of wij zijn leven verliest zal het vinden (lucas 9). Het griekse woord wat hier (en op andere plaatsen waar het als 'leven'wordt vertaald) in de grondtekst staat is hetzelfde woord waaraan wij ons woord 'psyche' aan ontlenen. Ik heb geleerd dat je niet uit de ziel, maar uit de geest moet leven, dat je niet geestelijk bent als je uit je ziel leeft, maar dit zet het wel in een ander perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Juliette, hartelijk dank voor je reactie. Een zeer interessant onderwerp ja. In de Engelse Bijbels vind ik het veel duidelijker, spirit, soul and body. Het Hebreeuws voor geest is ook ruach (adem) en in die zin 'leven'.
   Wij leven inderdaad vanuit de Geest (Gods Geest) die onze ziel zou moeten leiden, als we dat toestaan :). Bij de meeste mensen is het andersom, leven vanuit de ziel (wat ik voel en ervaar) en Geest krijgt te weinig ruimte. Of je niet geestelijk bent als je uit je ziel leeft, durf ik niet te beweren, maar ik zie wel om me heen wat dat voor gevolgen heeft. We leven dan vanuit onze pijn en teleurstellingen en niet vanuit het herstel en de genezing die God aanbiedt. Poeh... er valt veel over te leren.

   Verwijderen
 3. Heel leerzaam deze studie. Ook mooi om de reacties te lezen. Wat in me opkomt zijn de woorden Rust mijn ziel, uw God is Koning, heel de wereld Zijn gebied, alles wisselt op Zijn wenken maar Hij zelf verandert niet. In dat lied denk ik aan ons binnenste.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Coby, de reacties maken zo'n serie juist altijd zo bijzonder. Rust mijn ziel, soms spreek ik (net als David) mezelf toe ja.

   Verwijderen
 4. Wat mooi Marja. Ook de teksten die je aanhaalt. Een blog om nog eens te lezen. Dankjewel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het meelezen en reageren, dat motiveert mij weer om verder te gaan!

   Verwijderen