zaterdag 4 juli 2020

Een complot van alle tijden

Een complot is een conspiratie, een samenzwering of samenspanning. We worden tegenwoordig overspoelt met zogenaamde complottheorieën en minstens evenveel waarschuwingen om die vooral toch maar niet serieus te nemen omdat ze meestal in de categorie 'nepnieuws' vallen ... Tenminste, dat wordt ons verteld.

Hoe meer informatie we tot onze beschikking hebben, hoe moeilijker het wordt om al die verhalen op waarheid te filteren. Het lijkt erop dat tegelijk met elk onthuld geheim een ​​nieuw geheim opkomt. Het is een wreed slagveld waarin we ons bevinden, of we het nu leuk vinden of niet, of we complottheorieën volgen of niet.

👉Mag ik erop wijzen dat de Bijbel duidelijk spreekt over complotten en samenspanningen? De vraag daarbij is niet of een samenspanning waar of onwaar is, maar eerder waarom die bestaat. Laten we eens kijken naar een van de meest intrigerende vragen in de Bijbel, zoals te vinden in Psalm 2: 1,

Waarom komen de volken in opstand, smeden zij plannen zonder een kans van slagen?

Het zou een vraag kunnen zijn die ook vandaag door veel mensen wordt gesteld. WAAROM komen landen en volkeren in opstand? Waarom worden plannen gesmeed? Waarom kunnen we niet met elkaar in vrede leven? Waarom al deze opschudding? David beantwoordt de vraag in vers 2: De koningen van de aarde stellen zich op en de vorsten spannen samen tegen de HEERE en tegen Zijn Gezalfde.

Koningen nemen hun posities in, vorsten en leiders spannen samen tegen Adonai, tegen God en tegen de Messias (Messias betekent gezalfde) ... Op de een of andere manier ontving David het inzicht, dat al het geweld, de oorlogen en de opschudding van natien in feite opstandige acties tegen God waren. Ik schreef in een van mijn vorige blogs: uiteindelijk is dit allemaal een strijd tussen goed en kwaad, tussen licht en duisternis, tussen God en satan. Het zou gevaarlijk onwetend zijn om dit te ontkennen, simpelweg omdat het zich elke dag voor onze ogen afspeelt!

Ja, er is een samenspanning, een complot, om alles wat waar, verheven, rechtvaardig, zuiver, beminnelijk, eervol, deugdzaam en loffelijk is  omver te werpen. Ja, er was, is en zal een complot zijn tegen Jezus en waar Hij voor staat: liefde, genade, rechtvaardigheid, vrede, vergeving, zuiverheid en vreugde. De vroege gelovigen erkenden het: Ja, ze hebben samengespannen in deze stad tegen uw heilige dienaar Jezus, die u gezalfd hebt: Herodes en Pontius Pilatus, de heidense volken en het volk van Israël (Handelingen 4:27).

Onlangs zag ik een foto van een persoon in een grote demonstratie. Hij hield een bord omhoog waarop stond: 'Als Jezus terugkomt, dood hem dan opnieuw'. De pure haat tegen de Zoon van God (die rondging om goed te doen en allen die ziek en onderdrukt waren te genezen) speelt zich af op persoonlijk én op wereldniveau. Ja, er is een enorme samenzwering, het valt eigenlijk niet te ontkennen.

En wat zou onze reactie dan moeten zijn? Ik denk dat we kunnen bidden zoals de vroege gelovigen dat deden (Handelingen 4: 29-30): Nu bidden wij u, Heer, zie toch hoe ze ons bedreigen en help uw dienaars uw boodschap met alle vrijmoedigheid te verkondigen. Strek uw hand uit zodat er genezingen en wonderen en grootse dingen gebeuren door de naam van Jezus, uw heilige dienaar.

12 opmerkingen:

  1. Goed blog wat een bijzondere verhelderende kijk op al dan niet complottheorieën geeft. Bemoedigend ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn dat je de moeite hebt genomen om de blog te lezen Rinkse. Ik Bid altijd dat mijn blogs een bemoediging zullen zijn en jij beaamt het gelukkig.

      Verwijderen
  2. Mensen willen graag verklaren wat en waarom dingen gebeuren.
    Vaak is er gewoon geen antwoord.
    Het kan mensen angstig maken.

    Ik vind het een moeilijk onderwerp Marja, het zet wel aan tot denken en dat is niet verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad geen eenvoudig onderwerp Hilly, gelukkig zien we dat de Bijbel al wel over dit soort situaties spreekt. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Bedankt voor het meelezen!

      Verwijderen
  3. Ik schrik enorm van dat bord vol haat van die demonstrant. Hoe is dat mogelijk tegen zo'n vredelievende levengevende Jezus. Vader vergeef het hen, ze weten niet wat ze doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is misschien nog wel eht beste om te bidden Coby, Vader vergeef het hun. Ik kreeg ook een naar gevoel toen ik dat bord zag. Ze hebben mij gehaat, zei Jezus.

      Verwijderen
  4. Wat vreselijk om zoiets te lezen wat die demonstrant schreef, daar word je koud van.
    De boze is altijd bezig om Jezus naam uit te willen roeien, of in een kwaad daglicht te stellen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik vond het ook eng. Maar er is kracht in de Naam van Jezus en Zijn Naam is voor eeuwig!

      Verwijderen
  5. Misschien is de bijbel en god wel het grootste complottheorie aller tijden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan zijn dat jij dat denkt Randy, waar baseer je die gedachte op?

      Verwijderen