woensdag 18 november 2020

De goede wapenrusting (2)

Fijn dat jullie allemaal meelezen. Er zijn veel manieren om je te wapenen in de strijd tussen goed en kwaad. Sommige mensen kiezen voor agressie anderen voor cynisme  en weer anderen voor actievoeren. Verdedigen, terugslaan of wegrennen, het kan allemaal.

De Bijbel spreekt ook over een wapenrusting waar we naar kunnen grijpen. Die wapenen zijn van een heel andere orde, een geestelijke orde.

De basistekst die ten grondslag ligt aan deze serie is Efeziërs 6:10-13. Het zal je helpen om die regelmatig door te lezen, als een 'reminder' zeg maar, dat er 1) een geestelijke strijd is, 2) dat God ons wapenen geeft, 3) dat we niet tegen mensen vechten en 4) dat we wel degelijk staande kunnen blijven in de strijd (yeah!).

Als we verder lezen komen we bij vers 14, dat begint met een appèl: Stel u zo op, staat er in de Groot Nieuw Bijbel. Maak u klaar! Houd stand! staat er in andere vertalingen. De boodschap is duidelijk lijkt me: kom van de bank af!

Het eerste dat God ons aanreikt, is de WAARHEID die we als riem of gordel moeten dragen. De waarheid zou ons moeten omgorden. Omgorden betekent omgeven, omramen, omringen, omsingelen, omsluiten, omvatten. Er zijn nog veel meer synoniemen.

👉We leven in een wereld waarin het tegengestelde gebeurt als we niet uitkijken, we worden namelijk omringd door leugens. Ik hoor het bijna dagelijks in gesprekken... wat is nu waar? Hoe weet ik nu of dit waar is? Waarom liegen mensen onder ede? etc. etc. Om een enigszins heldere kijk te kunnen hebben op de duizend dingen die dagelijks op ons afkomen, is het cruciaal dat we ons binnen de waarheid bevinden, dat we waarheid omarmd hebben.

Als we ons binnen de waarheid bevinden kijken we als het ware door een filter naar buiten. Een waarheidsfilter. En weet je, Jezus Christus is de weg, de waarheid en het leven. Los van Hem, los van de waarheid, kunnen we niet staande blijven in de strijd. Als je in Hem gelooft zal Hij je de Geest van de Waarheid geven, die komt in je wonen en zal altijd bij je zijn.

PS: Ik heb een bijzonder mooi en helder boekje geschreven over leugen en waarheid: Spirit of Truth. Dat is via Amazon of www.marjameijers.com te bestellen.

10 opmerkingen:

  1. Mooi om dit belangrijke onderwerp waarheidsgetrouw te belichten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gods Waarheid als waarheidsfilter, mooi en onmisbaar

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onmisbaar inderdaad Danielle, anders wordt de verwarring echt te groot.

      Verwijderen
  3. Een waarheidsfilter, vaak weet jezelf wat klopt.
    Dat kan je ingegeven worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als dat gebeurt is het vaak de stille stem van God, die ons inzicht geeft, zonder dat we daar bewust erg in hebben denk ik.

      Verwijderen
  4. Mooie serie blogs weer Marja. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan Wendy, ik verbaasde me erover dat ik dit onderwerp nog nooit op mijn blog had besproken :)

      Verwijderen
  5. Ik vind het zo bijzonder dat er in Jesaja 11:5 over de Messias staat: Want gerechtigheid zal de gordel om Zijn heupen zijn, en de waarheid de gordel om Zijn middel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een prachtige tekst inderdaad ja Aritha, in sommige vertalingen staat trouw in plaats van waarheid... even mooi!

      Verwijderen