woensdag 25 november 2020

De goede wapenrusting (3)

Omsloten zijn door waarheid, wat een mooie gedachte uit mijn vorige blog. We kunnen staande blijven in een wereld vol leugens als we de waarheid hebben!

We lezen verder over de geestelijke wapenrusting in Efeziërs 6 en wel vers 14, daarin wordt gesproken over GERECHTIGHEID dat we als een harnas of als borstpantser moeten dragen.

Nou lopen wij over het algemeen niet meer in Middeleeuwse kledij rond, maar je snapt de beeldspraak wel dat gerechtigheid tegen een stootje (aanval) moet kunnen. 

Gerechtigheid (ook wel rechtvaardigheid genoemd) is een beetje een moeilijk woord. Eindelijk gerechtigheid! Dat zeggen we weleens als een langdurige onrechtvaardige situatie geëindigd is. 

De Bijbel zegt dat niemand van nature rechtvaardig is, niemand! (Romeinen 3:10). Alleen God is rechtvaardig. Jezus wordt ook wel de Rechtvaardige genoemd. Waarom? 👉Hij kwam naar de aarde om Zijn gerechtigheid aan ons aan te bieden, in ruil voor onze ongerechtigheid. We  hebben namelijk allemaal  gezondigd en zijn dus niet rechtvaardig in de ogen van God... hoe we ook ons best doen. 

Rechtvaardig betekent zoveel als billijk, braaf, correct, eerlijk, fair, juist, rechtschapen, behoorlijk, betrouwbaar... nou ja, jullie snappen het wel. Niet alleen in het Christendom, maar in alle grote wereldreligies, zie je dat mensen een vorm van gerechtigheid, van rechtvaardigheid, proberen te behalen door vreselijk hun best te doen en zich aan allerlei regeltjes te houden. Maar ja, hoe meer je je best doet, hoe meer je voelt dat je faalt.

Daarom is dat aanbod van Jezus zo cruciaal. Onze zonden in ruil voor Zijn gerechtigheid. Wat een deal! Hij biedt vergeving aan voor onze ongerechtigheid en verklaart ons daarmee rechtvaardig. 💓Die gerechtigheid (weten dat je vergeven bent!) is ons harnas; dat beschermt ons hele wezen. In Romeinen 3:22 staat het zo: God rechtvaardigt de mensen door hun geloof in Jezus Christus, hij spreekt allen vrij die geloven.

Niet door goede daden, maar door geloof kunnen wij rechtvaardig voor God staan. Daarmee vervalt schuld, schaamte, falen, angst en oordeel. Weten dat je vergeven bent, die vrijheid moeten we dragen als een ondoordringbaar harnas. Als je de keus voor Jezus hebt gemaakt, laat niemand je dan wijs maken dat het tussen jou en God niet goed zit. Juist daarin hebben we ook een geestelijke strijd te strijden.

Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem (2 Korinthe 5:21).

6 opmerkingen:

  1. Wat een genade, realiseer ik me dat wel genoeg ?
    Mooi verwoord, dat weten dat je vergeven bent dragen als harnas.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als we het als harnas dragen, zouden we er elke dag aan moeten denken... ik vraag me ook vaak af of ik het wel genoeg besef. Dank Danielle.

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Wat een genade, inderdaad. Te groot om te beseffen eigenlijk Coby, daar raken we niet over uit geschreven he?!

      Verwijderen
  3. Ja, door genade en geloof krijg je dat harnas (of bescherming) aangemeten.
    In Jesaja 59 vers 17 staat ook: Want Hij trok gerechtigheid aan als een pantsier...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Helder. Prijs de HEER, voor Zijn genade.

    BeantwoordenVerwijderen