maandag 21 juni 2021

Deelnemen aan een parallelle samenleving?

Oh, deze wereld waarin we leven! Verbazingwekkend mooi en tegelijkertijd best vermoeiend en frustrerend de laatste tijd, toch? Het is geen wonder dat mensen manieren zoeken om te ontsnappen aan de harde realiteit van onmenselijke maatregelen en beperkingen die ons dagelijks leven steeds meer tekenen.

Je hoort steeds meer over zogenaamde parallelle samenlevingen waar mensen proberen vrijheid en tegelijkertijd bescherming te zoeken, een soort alternatieve woongemeenschappen zeg maar.

Een parallelle samenleving, het is tegenwoordig misschien een modewoord, maar in werkelijkheid heeft God het uitgevonden. Ja dus.

Het wordt het Koninkrijk van God genoemd. Het is de bovennatuurlijke dimensie waar Zijn wil wordt gedaan, Zijn principes heersen en Jezus wordt geëerd als de hoogste macht en autoriteit.

Tweeduizend jaar geleden wachtte het volk in Israël op de vestiging van een vrije samenleving, niet langer geregeerd door Romeinse onderdrukkers maar door hun God. De geleerden vroegen Jezus ernaar. Zijn antwoord toen is nog steeds het antwoord voor vandaag: Het Koninkrijk van God komt niet op waarneembare wijze. En men zal niet zeggen: Zie hier of zie daar, want, zie, het Koninkrijk van God is binnen in u (Lukas 17:20).

Poeh, dat is wel even iets om over na te denken, toch? Het Koninkrijk van God, Zijn wil op aarde zoals in de hemel, is onder ons en zelfs in ons?! De Bijbel is er duidelijk over, gelovigen zijn niet van deze wereld, zij behoren tot een andere wereld. Ja, we leven dan wel in deze wereld, maar we zijn er niet meer van. Jezus zei tegen Zijn volgelingen: Als u van de wereld zou zijn, zou de wereld het hare liefhebben, maar omdat u niet van de wereld bent, maar Ik u uit de wereld heb uitverkoren, daarom haat de wereld u (Johannes 15;19).

De wereld zal je haten. Oké, het zij zo. Een burger van Gods Koninkrijk zijn betekent dat we vreugde kunnen hebben temidden van pijn, vrede temidden van problemen en liefde temidden van haat. Het is de enige echte parallelle samenleving zolang we hier op aarde zijn.

Hoe kunnen we dit Koninkrijk zien, hoe kunnen we deel gaan uitmaken van dit Koninkrijk? Jezus geeft wederom een duidelijk antwoord: Niemand kan het Koninkrijk van God zien tenzij hij wedergeboren is (Johannes 3:3).

Lees ook eens mijn blogserie over het Koninkrijk.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰

Meld je aan als je mijn blogartikelen in je mailbox wilt ontvangen!



8 opmerkingen:

  1. Ik wil je koninkrijk serie graag lezen. Ik heb er ook een cursus over gevolgd. Met videos.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is zoveel te zeggen en schrijven en leren over Zijn Koninkrijk Aritha. Jezus sprak er veelvuldig over, na Zijn opstanding zelfs 40 dagen lang! Soms vraag je je af waarom we er als Christenen zo weinign van weten. Fijn dat je er een cursus over hebt gevolgd!

      Verwijderen
  2. Jezus kwam in eerste plaats het Koninkrijk van God brengen, gelukkig hoor je er steeds meer over spreken, er is nog zoveel over te leren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is inderdaad heel veel te leren over dit onderwerp. Ook in het OT komen we het Koninkrijk al tegen, maar Jezus maakte het zichtbaar!

      Verwijderen
  3. God in het leven geeft warmte, het is soms zo koud om ons heen.
    Zoeken naar die warmte en vinden, de koning te rijk.


    BeantwoordenVerwijderen