zaterdag 7 augustus 2021

Ons kijken is te klein

Mijn vorige blogje 'Baas over je gedachten' werd veel gelezen en gedeeld. Blijkbaar was de inhoud herkenbaar voor veel lezers.

Vandaag schrijf ik er een vervolg op, want het is niet alleen belangrijk waar we over denken, maar ook waar we naar kijken, want daar begint het zo'n beetje.

De mensen achter de moderne media begrijpen dat als geen ander. Het maakt eigenlijk niet uit waar een artikel over gaat, als er maar een passend plaatje bij staat dat de aandacht trekt. 👉Beelden spreken immers luider dan woorden.

Ga zelf maar eens na waar je oog naartoe getrokken wordt als je een nieuwspagina opent, hetzij in de krant of op internet.

Ja, krantenkoppen schreeuwen, maar de combinatie met een (stock)afbeelding die  mensen emotioneel moet raken, maakt het af! Een afbeelding kan in je geheugen gegrift staan, een artikel niet... denk daar maar eens over na.

Het zal jullie niet verbazen dat de Bijbel oproept om, naast onze gedachten, ook onze ogen te sturen. In 2 Korintiërs 4:18 staat het zo: Wij houden onze ogen immers niet gericht op de dingen die men ziet, maar op de dingen die men niet ziet; want de dingen die men ziet, zijn tijdelijk, maar de dingen die men niet ziet, zijn eeuwig.

Uh, ja dus. Je ogen richten op dingen die je niet ziet... Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De dingen die we om ons heen zien zijn werkelijkheid, de realiteit van de dag. Dat zal niemand ontkennen. Maar die dingen zijn ook tijdelijk... ze gaan weer voorbij (soms vraag je je af waar we ons allemaal zo druk om maken).

De dingen die we niet kunnen zien, zijn waarheid en dus eeuwig. Liefde, genade, vergeving, adem, God zelf. Lees dat hele hoofdstuk 4 maar eens door dan zul je zien hoe de schrijver alles wat hij meemaakt afzet tegen de eeuwigheid.

Ons kijken is te klein, denk ik weleens. De afstand tot een beeldscherm of krant is hooguit 60 cm. Het zou ons goed doen regelmatig naar buiten te stappen om de oneindige sterrenhemel te bekijken. Een simpele stap die alles weer in het juiste perspectief kan zetten.

Als ik ʼs nachts omhoog kijk naar de hemel en het werk van uw handen zie, de maan en de sterren, die U hun plaats gegeven hebt, wat is dan de mens, dat U zoveel om hem geeft? (Psalm 8:4).

10 opmerkingen:

  1. Dat geld niet alleen voor je ogen, ook voor je oren. De Bijbel zegt dat geloof door het horen komt.
    Ogen en oren zijn poorten die we moeten bewaken, ze hebben invloed op ons denken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker waar, ik bedacht me dat gisteren ook toen ik deze blogpost schreef. Ik ga er nog eentje schrijven over luisteren en eentje over spreken..

      Verwijderen
  2. Heel mooi Marja, kijken naar wat je niet ziet.
    Het roept in mij op dat ogen de spiegel van de ziel zijn en dat doet me weer denken aan wat ik daar ooit over schreef.
    Past wel weer bij jouw blog.

    Spiegelogen

    Als ogen
    spiegel van de ziel zijn
    en U in ons woont
    kijken wij naar elkaar
    met geestesogen,
    bent U met ons
    en wie wij zien bewogen,
    spiegelt Uw licht!

    Coby Poelman-Duisterwinkel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kijken naar wat je niet ziet, dat klinkt als een raadsel, maar zoals jij beschrijft in je gedicht is het geestelijk kijken. Dank je wel weer voor de mooie en waardevolle aanvulling.

      Verwijderen
  3. Dank je wel. In een vluchtige tijd als deze, zo'n belangrijke boodschap ❣️🌈

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, vluchtig... dat is wel een woord dat bij deze tijd past. Alles verandert zo snel. God is dezelfde, voor eeuwig, hoe heerlijk is dat! Onze houvast, ons fundament.

      Verwijderen
  4. Die Psalm raakt me Marja, want zo is het.

    Kijken met je ogen dicht, hoe moeilijk is dat...

    Weer een interessant blog Marja.


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe moeilijk is dat ja, maar misschien ook niet... als we naar het firmament kijken zien we iets van Zijn grootsheid!

      Verwijderen