maandag 16 augustus 2021

Wie oren heeft...

In mijn vorige twee blogjes schreef ik over het sturen van onze gedachten en het verruimen van ons kijken door te zien op de dingen die onzichtbaar zijn. In één van de commentaren schreef iemand 'dat geldt ook voor je oren.'

En inderdaad, ons horen... daar heeft de Bijbel ook wel wat over te zeggen! Jezus zei 'wie oren heeft, die hore.' Klinkt logisch zou je zeggen, tenzij je een gehoorbeperking hebt of helemaal doof bent.

We hebben oren om te kunnen horen, om geluiden waar te nemen, gesprekken te kunnen volgen en dus ook om te luisteren De vraag is: waar luisteren we naar? 

Niet alles wat binnen gehoorafstand tot ons komt, is nuttig. Niet alles is aangenaam, zuiver, lieflijk, eervol, deugdzaam en loffelijk... ja, juist die dingen waar we ons denken mee zouden moeten vullen. 👉Bewust luisteren, betekent keuzes maken.

In Romeinen 10:17 staat: Zo is dan het geloof uit het horen, en het horen door het woord van Christus. Als je dat hele hoofdstuk leest, zul je zien dat het gaat over het luisteren naar en gehoorzamen aan het evangelie dat gepreekt wordt. Geloof is het gevolg van het horen van het goede nieuws van Jezus Christus.

Er zijn mensen die altijd slecht nieuws 'preken', in de kerk en op het werk. Daar wordt ons geloof dus niet door opgebouwd. Geloof komt door het horen van het woord van Christus en Zijn woorden zijn geest en leven!

Zorg dat je Zijn Woord hoort. Hoe dan? Lees de Bijbel zelf hardop! Luister naar een audiobijbel! Luister naar Bijbelgetrouwe preken! Luister naar de Heilige Geest! Geloof komt door het horen.

Wie ore heeft, die hore.


8 opmerkingen:

  1. Mooi gezegd. Goed om over na te denken waar we naar luisteren want er komt soms zoveel op ons af. De Bijbel is het enige betrouwbare woord!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er komt enorm veel op ons af. Ik probeer heel de dag door keuzes te maken, ga in elk geval altijd naar bed nadat we geluisterd hebben naar een teaching!

      Verwijderen
  2. Ik denk vaak: horen, zien en op tijd zwijgen.

    In de stilte kun je beter horen.
    De geluiden van de Schepping bijvoorbeeld.

    Wederom weer interessant Marja.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zo waar Hilly, in de stilte kun je beter horen. Er is zoveel ruis, zoveel herrie overal. Ik hou van de stilte, ik hou ervan als de Geest tot mij spreekt.

      Verwijderen
  3. Bedankt! Als Jezus zegt: "Wie oren heeft om te horen, laat hem horen", roept hij ons op om zijn woorden in daden om te zetten, niet alleen te luisteren. Zoiets toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist ja, precies dat. Niet alleen luisteren, maar ook gehoorzamen. Poeh, dat is weer een blogje op zich natuurlijk. DANK!

      Verwijderen
  4. Dank je wel. Het helpt om weer even bewijst te zijn om stil te zijn en te luisteren...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een stukje bewustwording ja, kiezen waar we naar luisteren, sommige dingen bewust uitzetten en niet binnen laten komen. Een dagelijkse les, denk ik.

      Verwijderen