donderdag 17 november 2022

In maar niet van de wereld (3)

Jezus zei: Als u van de wereld zou zijn, zou de wereld het hare liefhebben, maar omdat u niet van de wereld bent, maar Ik u uit de wereld heb uitverkoren, daarom haat de wereld u (Johannes 15:18-19).

Jezus heeft ons uit de wereld gekozen, maar tegelijkertijd vroeg Hij aan God om ons niet uit de wereld weg te nemen (Johannes 17:15). Hoe moeten we dit interpreteren?

Zoals ik in mijn vorige blog schreef,  dit is nou juist het reddingsplan: Hij wil ons redden van de door het kwaad beheerste wereld. Het is mogelijk om in deze wereld te leven maar er niet bij te horen, omdat we tot het Koninkrijk van God behoren (Galaten 1:4-5).

Deze door het kwaad beheerste wereld... is het zo erg? Ja, en we moeten ophouden te doen alsof dat een grote verrassing voor ons is. 1 Johannes 5:19 zegt: We weten dat we uit God zijn geboren en dat de hele wereld in de macht van de duivel is. šŸ‘‰De wereld is in de macht van de duivel. Eng misschien... maar laten we niet vergeten dat het Koninkrijk van God niet in zijn macht is.

Dit is het verschil tussen duisternis en licht. Op de een of andere manier zijn beiden aanwezig in de wereld waarin we leven. We kunnen de werken van de duisternis om ons heen duidelijk zien, dagelijks zelfs. Maar hoe zit het met het licht? Stralen wij in deze donkere wereld? Zijn we zichtbaar als kinderen van het licht?

In Filippenzen 2:14-15 staat geschreven: Doe alles zonder mopperen en zonder ruzie, zodat niemand een kwaad woord van u kan zeggen. Leef in deze ontwrichte, bedorven wereld als zuivere, onschuldige kinderen van God. Want in deze wereld bent u als sterren die het licht van God uitstralen.

Dit is onze roeping, dit is onze opdracht, ongeacht de omstandigheden. In mijn volgende post zullen we kijken hoe we dit praktisch kunnen maken!

9 opmerkingen:

 1. Bedankt Marja. Stel je een wereld voor waarin mensen die zeggen in Jezus te geloven, ook zo leefden. Zoals in Filippenzen 2 staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dat best moeilijk voor te stellen Aritha, maar het lijkt me heel mooi!

   Verwijderen
 2. Ik zou door mijn levenshouding op moeten vallen in deze duistere wereld. Ik ben benieuwd naar je volgende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar dacht ik ook aan Danielle. Goed om over na te denken. Dank voor je blog Marja!

   Verwijderen
  2. Levenshouding, dat vind ik een mooi woord, niet alleen praatjes maar ook daden en zeker ook gedachten.

   Verwijderen
 3. Sommige mensen zijn als sterren, een lichtje in donkere dagen.
  Hoe mooi is het die mensen te ontmoeten.

  Ik kom je volgende blog ook lezen, ben er benieuwd naar Marja.

  Fijn weekend,'
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je commentaar Hilly en zeker ook voor het meelezen!

   Verwijderen
 4. Dank je wel Marja, was weer waardevol en motiverend om te lezen. Wat een voorbeeld zou ik kunnen zijn, wanneer ik werkelijk die levenshouding zou hebben! Wanneer we als christelijke gemeente zo Zijn licht mogen uitstralen in deze donkere wereld... Ik ben nogal eens geneigd om te mopperen en klagen. Maar mijn vader zei altijd: 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf.' Dan heb ik nog een hoop te leren! Maar Zijn kracht, wordt in mijn zwakheid volbracht. En daar ben ik Hem diep dankbaar voor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wijze woorden van je vader Yvonne. Als wij als Christenen niet anders zijn dan de mensen die God niet kennen, wat is ons getuigenis dan waard? Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen