woensdag 17 mei 2023

Het belang van luisteren (1)

'Te veel opperhoofden en geen indianen'. Oftwel, teveel mensen die orders uit delen en te weinig mensen die het werk doen. Ik zou aan dat gezegde een draai willen geven: teveel praters en te weinig luisteraars.

Als de wereld alleen maar luisteraars kende, zou het akelig stil worden (nou ja, misschien horen we dan eindelijk de vogels!). Er is natuurlijk niets mis met praten... maar we willen wel dat onze woorden van belang zijn, toch?

Laten we eerlijk zijn, er is genoeg dwaas en obsceen gepraat, er wordt teveel gelogen en gemanipuleerd en er worden te vaak nutteloze woorden gesproken. Laten het ons doel zijn om waarheid met kracht te spreken!

👉Ik geloof echt dat invloedrijk spreken, begint met luisteren. Dat wil zeggen, luisteren naar Gods stem, naar Zijn woorden (ik leer iedere dag!). En aangezien we de kunst van het luisteren over het algemeen een beetje aan het verliezen zijn, heb ik besloten een blogserie te maken over het belang van luisteren.

Ik zal deze serie baseren op verschillende verzen uit het boek Spreuken en ik hoop dat je mee wilt lezen. De korte posts zullen je zeker inspireren en bemoedigen en misschien zelfs een dieper verlangen aanwakkeren om aan Zijn voeten te zitten en te luisteren. In Spreuken 1:5 staat:

Laat wie wijs is goed naar deze spreuken luisteren en nog wijzer worden. Laat wie verstandig is meer en meer de vaardigheid verwerven.

10 opmerkingen:

 1. Dit is me uit mijn hart gegrepen, ik ga zeker meelezen. (Jou blog is eigenlijk de enige die ik nog trouw lees)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dat is fijn om te horen Danielle :) Ik hoop ook weer dat deze serie je zal inspireren en nog meer openbaring zal geven!

   Verwijderen
 2. Ik kijk uit naar je blogserie over het belang van luisteren, Marja. Ik weet zeker dat het me zal inspireren en aanmoedigen om dieper te verlangen om aan Zijn voeten te zitten en te luisteren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo fijn dat je ook weer meeleest Aritha, ik hoop zeker dat de overdenkingen je tot zegen zullen zijn.

   Verwijderen
 3. Bom dia, Marja
  Que postagem abençoada, precisamos ouvir a voz de Deus, um forte abraço.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you dear, we need to hear from Him on a daily basis indeed, I know I do!

   Verwijderen
 4. Wat een mooi gezegde! Het doet me denken aan de uitspraak: Teveel kapiteins op 1 schip. Dat is denk ik hetzelfde principe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is ongeveer hetzelfde, ook een mooie inderdaad. Allemaal leiders en geen dienaars, dat gaat ook niet :)

   Verwijderen
 5. Daar zeg je wat Marja, ik heb ooit een column geschreven over praten en luisteren. Ik zal het hier even delen.

  Praters, vraag een stille luisteraar eens iets

  Sommige mensen kunnen zo praten dat je er moe van wordt om naar hen te luisteren. Het komt voor dat ik me compleet leeggezogen voel.
  Zal dat komen omdat ik zelf niet zo’n prater in gezelschap ben? Of ben ik niet zo’n prater omdat anderen altijd aan het woord zijn en ik luisteren moet?
  Ik probeer wel eens wat te vertellen maar dan is het al gauw; o ja dat heb ik ook eens gehad en dan neemt een ander het gesprek zo over en ben ik weer aan het luisteren.
  Dat gebeurt eigenlijk heel vaak. Misschien ben ik daarom wel gaan schrijven. Dan heb ik ook eens iets te vertellen zonder dat ik steeds onderbroken wordt.
  Verjaardagen zijn ook van die momenten. Altijd afwachten hoe je komt te zitten.
  Ik ben op mijn best als ik één op één kan praten met iemand die mij iets vraagt en echte belangstelling heeft voor wat mij bezig houdt. Dan kan ik heel enthousiast vertellen, vooral als ze wat doorvragen. Dat beleef ik alleen niet zo vaak. Meestal zit ik der dus wat stil bij en iedereen praat dan door elkaar heen en lacht maar dan is het zo’n geroezemoes dat ik niets meer versta.
  Op je eigen verjaardag kun je nog wat heen en weer lopen om te bedienen maar dan kan ik ook mijn ei niet kwijt.
  Toch jammer want ik verheug me altijd wel op een verjaardag en ik maak me er ook wel mooi voor. Dan kan ik tijden voor de kast staan om iets leuks uit te zoeken maar elke verjaardag valt tegen. Er zijn veel mensen die veel aandacht willen en die ook krijgen.
  Ik ben op mijn best achter mijn laptop. Dan kan ik alles schrijven waar ik het over hebben wil en als het een beetje mee zit wordt het ook nog gelezen.

  Coby Poelman-Duisterwinkel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar Coby, dank je wel voor het delen. Ik praat makkelijk, maar kan ook luisteren. Ik heb geleerd om vragen te stellen en zo een ander aan het woord te laten, dat leer ik nog steeds eigenlijk :) Maar schrijven vind ik toch het fijnst.

   Verwijderen