zaterdag 1 juli 2023

Bronvermelding

Vakantietijd, dus... de hoogste tijd voor een column die ik schreef voor Opwekking Magazine.

✦✦✦✦✦✦✦✦

Als je statistieken, cijfers, een tekst of citaat aanhaalt, is het belangrijk de bron te vermelden zodat de lezer of toehoorder weet waar de informatie vandaan komt. Dat klinkt misschien logisch in de oren van een oudere generatie, maar vandaag de dag zien we toch wel dat informatie heel makkelijk en snel zonder bronvermelding en -toetsing wordt gedeeld.

Via social media worden plaatjes, spreuken en berichten de wereld in gegooid. Vervolgens duikt de meute er als hongerige wolven op. Delen, sharen, liken, linken en kopiëren, wie draait zijn of haar hand daar nog voor om?

Een bron is echter zoveel meer dan de plek waar iemand informatie vandaan haalt, zoveel meer dan het origineel. Een bron is de oorsprong van iets en dan bedoel ik niet alleen water. Als we de Bijbel erop naslaan kunnen we lezen dat er bijvoorbeeld een bron van angst bestaat, maar ook bronnen van ruzie, blijdschap, tranen, wijsheid, kracht en droefheid.

Je zou kunnen zeggen dat er zoete en bittere bronnen bestaan, bronnen van dood en van leven! In Spreuken 10:11 staat zo mooi: De mond van de rechtvaardige is een bron van leven, maar geweld overdekt de mond van de goddelozen. Met onze mond, onze woorden putten we uit de bron van ons hart.

In de Bijbel worden aardrijkskundige aanduidingen ook vaak gekoppeld aan een waterbron, dat was immers de plek waar mensen elkaar konden ontmoeten. De Bijbel spreekt onder andere over de bron aan de weg naar Sur, de bron van de wateren van Neftoah, de bron Rogel, de bron Harod en de bron van Bethlehem.

Die waterbronnen waren van levensbelang in een droog en dor land. Daarnaast erkende men toen ook het bestaan van een geestelijke bron. David schreef in Psalm 36:10, Want bij U is de bron van het leven; in Uw licht zien wij het licht.

De bron van het leven, de oorsprong van ons bestaan, ligt bij God. De hele schepping dankt het leven aan Hem alleen. 👉Het is zo belangrijk dat we in een goddeloze wereld aan de juiste bronvermelding doen door God, de Schepper van hemel en aarde, alle eer te geven die Hem toekomt.

Als we dat verzaken, laten we ons in met andere theorieën en ideologieën. Ook dat is niets nieuws. In Jeremia 2:13 wordt dat een dubbel kwaad genoemd: Want Mijn volk heeft een dubbel kwaad gedaan: Mij, de bron van levend water, hebben zij verlaten, om zich bakken uit te hakken, lekkende bakken, die geen water houden. Een bak is geen bron!

Laten we dicht bij de ware bron blijven en daar uit putten, juist nu er zoveel informatie op ons afkomt. Hij is de echte bron van wijsheid en alleen bij Hem is werkelijk leven.

Maar wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven (Johannes 4;14).

3 opmerkingen:

  1. Zo waar Marja, er word vanalles onder "god" of "hogere macht" verstaan maar er is maar één Ware Levende God, de Schepper van hemel en aarde. Alleen Hem wil ik erkennen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Alleen Hem te kennen is het hoogste goed, weet ik en heb ik ervaren, net als jij!

      Verwijderen
  2. Prachtig bericht. Fijn om te lezen en zo bemoedigd weer door te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen