zondag 19 november 2023

Kracht en liefde

Kennen jullie Opwekking 488, De kracht van Uw liefde? Een mooi lied dat spreekt over een wonderlijke combinatie: kracht én liefde.

In de wereld kennen we kracht en haat, een gevaarlijke combinatie. Tsja, haat op zichzelf is al gevaarlijk genoeg. Maar zoals we om ons heen in de wereld zien, is haat gecombineerd met macht en kracht heel gevaarlijk.

Hoe anders is de combinatie die de Bijbel gebruikt: kracht en liefde!

Ik hou van de manier waarop de psalmist het zegt: Ik echter zal van Uw macht zingen en 's morgens vrolijk zingen van Uw goedertierenheid. Want U bent voor mij een veilige vesting geweest, een toevlucht in de dagen dat angst mij benauwde (Psalm 59:17). Hij zingt over Gods macht (en kracht in vers 18) en over Zijn goedertierenheid (liefde).

Kracht/macht en liefde gaan heel goed samen, bij God tenminste. In feite beschrijven ze Zijn karakter, ze beschrijven wie Hij is. Psalm 117:2 zegt het zo: Want Zijn goedertierenheid is machtig over ons, de trouw van de HEERE is voor eeuwig. 👉Ik hou van dat idee, Zijn goedertierenheid (liefde) voor ons is machtig.

Als we vooruitspringen naar het Nieuwe Testament, ontdekken we dat de apostel Paulus ook een boodschap voor ons heeft, namelijk dat er kracht voor nodig is om Gods liefde te begrijpen. U zult ervaren en begrijpen dat die liefde van Christus ons menselijk verstand te boven gaat. Uw hele wezen zal dan vol van God zijn. God kan oneindig veel meer doen dan wij ooit kunnen bidden of beseffen. Dat blijkt uit de kracht die in ons werkt.  (Efeziërs 3:19-20).

De Bijbel laat ons zien dat kracht en liefde een goddelijke combinatie (en ervaring) vormt waar we niet zonder kunnen leven. Hij geeft het aan ons, zoals we kunnen lezen in 2 Timotheüs 1:7:

Want God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht en liefde en bezonnenheid.

Ik vraag me af: zijn wij mensen van kracht en liefde?

8 opmerkingen:

 1. Mooi om daar over na te denken, aan God te vragen hoe Hij het ziet in je eigen leven. Zijn liefde is de kracht waar angst voor moet wijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Danielle, voor het delen van jouw gedachten. Kracht en liefde lijken een tegenstelling, maar bij God is het één!

   Verwijderen
 2. Jouw blog vrolijkt me op aan het begin van de dag. Kracht en liefde zijn zulke mooie eigenschappen van onze God. Ik denk nu na over de laatste tekst die je deelt "God heeft ons niet een geest van lafhartigheid gegeven, maar een geest van kracht, liefde en bezonnenheid." Echt lafhartig ben ik niet maar wel een beetje onzeker soms. Wat is lafhartig eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je commentaar Aritha. Goede vraag, lafhartig... laf van hart, denk ik, diep van binnen laf. Ik ga het eens opzoeken!

   Verwijderen
 3. Als ik dit lees denk ik aan de Bijbelse woorden: Mijn kracht wordt in zwakheid volbracht en aan Gij zult de Heer liefhebben met al uw kracht en als wij ook de naaste liefhebben met al onze kracht zal dat vast de wil van God zijn. En als we zwak zijn kan Zijn kracht nog steeds worden volbracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor je commentaar Coby. Ja, als ik zwak ben, ben ik sterk, dat lijkt onmogelijk, maar Bijbels gezien is het zo!

   Verwijderen
 4. Dankbaarheid voor het opsplitsen van complexe ideeën in licht verteerbare concepten.

  BeantwoordenVerwijderen