woensdag 18 september 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (9)

We naderen het einde van deze blogserie.

In de inleiding van deze serie schreef ik: "Het is één ding om te zeggen dat we niet stelen, maar zijn we ook gul? Het is één ding om te zeggen dat we geen vals getuigenis afleggen, maar spreken we de waarheid als we onze mond opendoen? Van gebod naar kernwaarde gaan is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan."

Laten we doorgaan met het negende gebod: Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste (Exodus 20:16).

Natuurlijk zullen we, als alles goed gaat, niet liegen, bedriegen of anderen vals beschuldigen. Maar de echte vraag is: spreken we de waarheid als we onze mond opendoen?

Een van de beroemdste vragen die ooit in de geschiedenis van de mensheid is gesteld, was de vraag waarmee Pilatus Jezus wanhopig confronteerde: 'En wat is waarheid?' Die vraag wordt nog steeds gesteld in onze rechtszalen. Sterker nog, hij wordt gesteld in onze huizen, scholen, politiek, bedrijven en zelfs in onze kerken. Wat is waarheid? Een zeer relevante vraag voor vandaag.

Net als in de tijd van Pilatus leven ook wij in een wereld waarin beschuldigingen, leugens en roddels aan de orde van de dag zijn. We kunnen voortdurend verhalen horen of lezen over mensen die bedriegen, liegen en anderen beschuldigen van de puinhoop waarin ze zich bevinden. Zulke praktijken worden zelfs als entertainment gezien. Het lijkt erop dat we qua integriteit niet veel vooruitgang hebben geboekt sinds Pilatus.

Kunnen we zijn vraag met een dusdanige zekerheid beantwoorden zodat alle geschillen, alle fouten en alle twijfels opgelost worden? Het is nu belangrijker dan ooit tevoren dat we eerlijk leven en spreken en  opkomen voor Bijbelse waarden en normen in een onrustige, chaotische en goddeloze wereld waarin wetteloosheid normaal is gemaakt.

👉De kernwaarde die ik aan het negende gebod heb gekoppeld, is WAARHEID.

We zullen opkomen voor de waarheid en de normen en waarden van de Bijbel vrijmoedig verkondigen.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'SPIRIT OF TRUTH' (Finding certainty and standing firm in a troubled world). Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten