maandag 7 juni 2010

Onze WAAROM vragen

God verlangt de antwoorden van ons...
Elke woensdagavond komen we met een kleine groep (gelovigen en ongelovigen) bij elkaar in ons huis. We praten dan over allerlei serieuze onderwerpen die we vanuit werelds en Bijbels oogpunt belichten. Vorige week ging het over onze 'waarom' vragen. Vragen die we tegen beter weten in blijven stellen aan God. Waarom laat God lijden toe? Waarom is er zoveel ellende in de wereld? Waarom sterven kinderen aan kanker? Waarom heb ik het zo moeilijk? Waarom ik?
Op de een of andere manier hebben we de onhebbelijke neiging om de Allerhoogste op het matje te roepen voor elke ramp, elke pijn, voor alles wat niet naar onze zin gaat, en voor de vele zaken die we met ons beperkte verstand niet kunnen bevatten. Maar als we Zijn Woord bestuderen komen we erachter dat God juist vele vragen aan ons stelt. Al bladerend door de Bijbel kom ik erachter dat we onze mond voorbij praten door altijd maar vragen te stellen. We nemen daarbij de plaats van God zelf in. De Bijbel laat zien dat het juist Jezus is die de vragen aan ons stelt. Hij is het die van ons de antwoorden wil horen. Dat is Zijn manier van lesgeven en leidinggeven. Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder? Waarom hebt u zulke boosaardige gedachten? Waarom heb je getwijfeld? Waarom vraag je me naar het goede? En zo kan ik nog heel lang doorgaan.
Wellicht kunnen we onze vragen veranderen. Het is dan niet langer 'Waarom gebeurt dit?', maar "Wat kan ik hiermee doen, hoe wilt U dat ik hiermee omga en op welke manier kan ik verandering in de situatie brengen?'
Zou dat de wereld tot een betere plek maken?

6 opmerkingen:

 1. Dank je voor je berichtje. Lief. Ik ben van plan om me morgen verder in te lezen hier.je hebt ook nog andere blogs, zag ik?

  Groetjes: Aritha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je bezoek Aritha. Mijn andere blog is een engelstalige (omdat ik veel in de USA verblijf) en eentje over mijn laatste boek BREATH OF LIFE, aar die heb ik al lang niet meer bijgewerkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marja,

  Leuk, je reactie op m'n blog (die je via Karin vond)!
  Tja, dan biecht ik maar op:).. ik lees al heel lang met jouw blog mee, vind hte erg goede stukjes, en heb je zelfs wel eens geciteerd op onze blog.

  Veel zegen bij het schrijven!
  Groetjes!
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn om te horen Petra, dank je wel! Ik weet jouw blog nu ook te vinden en zal 'm zeker in de gaten houden. We kunnen allemaal van elkaar leren en lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben daar laats een mooi gedichtje over tegen gekomen (sorry, weet niet meer bij wie Mama'ritha misschien?) en heb deze op mijn blog geplaatst:

  Soms zou ik God willen vragen waarom Hij al die armoede, honger en onrecht toestaat als Hij er wat aan kan doen, maar ik ben bang dat God mij dezelfde vraag zou stellen.

  Mooi hé?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Monique, dat was inderdaad de conclusie van onze discussie! Wat als die vraag aan ons wordt gesteld...
  Dank je wel voor je bijdrage, mooi!

  BeantwoordenVerwijderen