zaterdag 14 mei 2011

Basiskennis over het Koninkrijk (1)

Wat is het Koninkrijk?
Enige weken geleden waren we in Noord Oost Duitsland waar we in een kerk aldaar een heel weekend hebben gesproken over het Koninkrijk tijdens een conferentie. Ook afgelopen zomer hebben we in onze gemeente in Papendrecht tijdens bijbelstudies regelmatig gesproken over het Koninkrijk. In de loop van de jaren zijn we erachter gekomen dat er juist onder de gelovigen een groot gebrek is aan kennis over het Koninkrijk. Raar eigenlijk, want het was één van de onderwerpen waar Jezus het meest over sprak.

Na zijn opstanding werd zijn boodschap dringender. In Handelingen 1:3 staat over Jezus geschreven, Gedurende veertig dagen is hij in hun [de apostelen] midden verschenen en sprak hij met hen over het koninkrijk van God. Veertig dagen? En dat na de vele malen dat Hij al met hen in gelijkenissen over het Koninkrijk had gesproken. Het is redelijk om te zeggen dat er heel wat over het Koninkrijk te leren valt. Het lijkt me daarom nuttig eens een aantal blog posts te wijden aan de basiskennis over het Koninkrijk van de hemel, of het Koninkrijk van God. Beide termen worden in de Bijbel door elkaar gebruikt en soms wordt kortweg gesproken over het Koninkrijk. De vraag die ik heb is namelijk: hoe kunnen we het goede nieuws over het Koninkrijk verkondigen als we niet precies weten waar we het over hebben?Wat is dit Koninkrijk waar Jezus zo veelvuldig over spreekt, en ook, wat is het niet?
 • Het is geen natuurlijk koninkrijk, geen plaats of land. Het is een geestelijke dimensie waarin God’s wil regeert. Jezus zei, Mijn Koninkrijk is niet van hier (Johannes 18:36) en laat Uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden (Matteus 6:10).
 •  Het is geen zaak van onze dagelijkse natuurlijke noden. Het Koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest (Romeinen 14:17).
 •   Het is geen theorie of theologie. Het Koninkrijk van God bestaat niet uit woorden, maar uit kracht (1 Corinthiers 4:20).

Het Koninkrijk is geen zichtbare plaats of land, het is een geestelijke dimensie waarin rechtvaardigheid, vrede en vreugde regeren met kracht. Dit lijkt geen haalbare zaak hier op aarde en als we ons er niet verder in verdiepen lijkt het Koninkrijk niet meer dan de hemel waar we binnengaan als we sterven, met andere woorden een toekomstige bestemming. Maar ik begon mij op een gegeven moment af te vragen waarom Jezus de mensen op aarde vertelt het Koninkrijk boven alles eerst te zoeken (Mattheus 6:33). Waarom zou Hij ons een zoektocht laten beginnen naar iets wat hier niet te vinden is?

Het is dus belangrijk te weten waar we naar op zoek zijn. Volgens de bijbelverzen zoals ik die hierboven heb genoemd is het Koninkrijk gerechtigheid, vrede en vreugde met kracht door de Heilige Geest. Jezus geeft ons de opdracht die dingen eerst en bovenal te zoeken. De volgende logische vraag is dan: waar moeten we zoeken? Waar is dit Koninkrijk te vinden?

6 opmerkingen:

 1. Hallo Marja,Zou je kunnen zeggen dat hettKoninkrijk waar Jezus over spreekt daar te vinden is waar wij Hem Koning laten zijn,Hem de eerste
  plaats geven in ons leven?

  Groet,Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is heel mooi gezegd Marijke. Geen Koninkrijk zonder de Koning! In de volgende post ga ik hier verder op in, dank je wel voor je waardevolle commentaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Marja,
  Ben hier zelf de laatste tijd ook weer mee bezig, van meerdere kanten wordt het thema aangereikt. Zit nog te broeden over de relatie met het Onze Vader, door Jezus zelf aangeleerd aan zijn discipelen en Johannes 17, het enige gebed tussen God de Zoon en God de Vader.
  Lijken mij beide sleutelplaatsen in de Schrift m.b.t. het koninkrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anton,
  Ja, dat zijn zeker sleutelplaatsen, ik ga er een paar artikelen aan wijden, zij het eenvoudig...
  Jezus zei er enorm veel over, er zijn verder heel veel boeken en studies over geschreven, toch wordt er zelden over gepreekt... raar he?
  Het is een fascinerend onderwerp, dat is in elk geval zeker.
  Hartelijk dank voor je commentaar en meedenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. lieve marja,dat koninkrijk heb ik pas laat in mijn leven ontdekt en ik ben steeds bezig om het te vinden.soms denk ik wel eens dat er mensen zijn om me heen,die van geen bijbel of kerk iets willen horen,en die toch die vrede vreugde en liefde kennen,zou dat dan toch ook van GOD zijn?
  liefs van sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Sjanie,
  Er zijn zeker wel mensen die op de wereldse manier vrede of vreugde kunnen ervaren, maar dat is dan wel de menselijke versie en die is niet eeuwigdurend! Alle goede dingen komen trouwens van God, maar voordat we Hem kennen weten we niet dat Hij dat geeft aan ons... we denken dan vaak dat het eigen prestatie is.

  BeantwoordenVerwijderen