vrijdag 6 mei 2011

Door de menigte heen

Op zoek naar aanraking...
Met plezier en belangstelling heb ik de foto's bekeken van de grote mensenmenigte die zich vorige week in Engeland langs de weg had verzameld. Honderdduizenden mensen op de been teneinde een glimp op te kunnen vangen van het kersverse koninklijke bruidspaar en natuurlijk ook van de vele bekende en belangrijke gasten. Ik probeer me voor te stellen hoe dat er in de tijd van Jezus uit moet hebben gezien; toen was er ook dikwijls een menigte op de been, zij het zonder alle toeters, vlaggen en bellen...

De Bijbel vertelt er met enige regelmaat over. In Marcus 3:9-10 is zo'n ooggetuigeverslag te lezen, Hij zei tegen zijn leerlingen dat ze een boot voor hem gereed moesten houden, om te voorkomen dat hij door de menigte onder de voet zou worden gelopen. Allerlei zieken verdrongen zich om hem aan te raken, want hij had al veel mensen genezen. Ik vind dit een fascineerde tekst. De mensen stonden niet alleen maar te kijken, ze verdrongen zich om Jezus aan te raken. Er staat over een vrouw geschreven die zo ziek was dat ze bij zichzelf dacht: Als ik alleen zijn kleren maar kan aanraken, zal ik al genezen zijn (Marcus 5:28). Een andere keer brachten de mensen een blinde man bij Jezus en smeekten hem om de arme man aan te raken. Maar het waren niet alleen de zieken en armen die door de menigte heen naar Jezus toe kwamen voor een aanraking. In Lucas 18:15 staat geschreven, De mensen probeerden ook kleine kinderen bij hem te brengen om ze door hem te laten aanraken.

Mensen uit alle lagen van de bevolking, ziek en gezond, mannen, vrouwen en kinderen... ze wisten zich door de menigte heen naar voren te werken om hem aan te raken. Wat een prachtig beeld van wat wij vandaag nog steeds moeten doen. Soms moeten we ons door een menigte van tegenstand, van ongeloof, ontmoediging en twijfel heen werken om hem aan te raken, Hij die onze ziektes wil genezen en ons wil bevrijden van angsten en zwakheden. Als we ons voorwaarts bewegen betekent dat automatisch dat we bepaalde zaken achter ons laten, dat we onze problemen de rug toekeren. We kunnen de aanraking van Jezus ervaren als we ons door die menigte heenwerken, op zoek naar hem. Ik denk dat we daar zeker vastberaden in  mogen zijn. Het lijkt misschien leuk als alles ons aan zou komen waaien; maar Bijbels gezien is dat echt niet zo. Er moet een verlangen in ons groeien om nabij Jezus te zijn, om hem aan te raken en meer van hem te leren...

5 opmerkingen:

 1. Amen! Laten we ons uitstrekken naar Hem, zoals al deze mensen dat ook deden, dan zal zijn Kracht door ons heen stromen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Lody, dat uitstrekken... dat is zo belangrijk. Dank voor je reactie, dat voegt altijd weer toe aan zo'n stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig geschreven. De praktijk is altijd wat weerbarstig als ik kijk naar alles wat me trekt in het dagelijkse leven. Daarom is het goed om hierbij bepaald te worden, want God is waar het allemaal om draait.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Gerreke voor je bezoek en commentaar... je hebt gelijk, we moeten steeds de werkelijkheid in relatie tot de waarheid blijven zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, ik ben even weinig te vinden op mijn blog, en op andere blogs.
  Maar nu kwam ik weer eens 'bij je kijken', en..
  Wat een mooie log!

  (en ik klik op het knopje 'bedankt')

  BeantwoordenVerwijderen