woensdag 11 januari 2012

Dagelijks brood of meer?

In de afgelopen jaren heb ik in januari steeds een motto of bijbeltekst gekozen om verder over na te denken, meer over te leren en toe te passen in mijn leven. Van de week bezochtt ik Lynn Mosher's blog Heading Home en zag dat zij een woord had gekozen... 1 woord ja. Dat vond ik fascinerend! 

Eerlijk gezegd had ik me voorgenomen het dit jaar maar eens te laten gaan, maar vanmorgen kwamen er toch twee woorden in me op, woorden waar ik al weken mee bezig ben: dagelijks brood. En ja, ik ga er toch mee aan de slag, wil letterlijk, geestelijk en figuurlijk meer leren over ons dagelijks brood.

Waar gaat dat eigenlijk over: dagelijks brood? Toen Jezus zijn discipelen leerde hoe ze bidden moesten, leerde Hij hen tegelijkertijd belangrijke Koninkrijksprincipes. Geef ons heden ons dagelijks brood (Mattheus 6:11) is geen vraag, maar een proclamatie. Hij leerde hen op die manier te vertrouwen op Gods dagelijkse voorziening. Voor de meeste mensen in het Westen is dagelijks brood niet iets waar we ons druk om maken, we gaan naar de bakker en kopen het. Als kind vond ik het altijd raar om te bidden voor iets dat al op je bord lag. Helaas hebben die woorden van Jezus dus voor veel mensen, tenzij je honger lijdt, aan betekenis verloren.

Maar dagelijks brood is natuurlijk meer dan alleen een boterham, het is Gods Woord en ook dagelijkse voorziening in onze noden. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de neiging heb voor meer te bidden dan Gods dagelijkse voorziening, ik heb de neiging te bidden voor de dingen van volgende week en volgende maand. Ik loop vaak op God vooruit en dat is de reden dat ik wil leren Hem te vertrouwen op een dagelijkse basis en te bidden voor die dingen waar ik die dag hulp bij nodig heb (genezing, wijsheid, geduld, doorzettingsvermogen, financien etc. ) en niet vooruit te lopen op de dingen die ik denk nodig te hebben. In Spreuken 30:8 staat, Houd valsheid en leugentaal ver van mij. Geef mij geen armoede of rijkdom, voorzie mij van mijn toegewezen deel aan brood. Dagelijks brood staat er in het engels. Wat een wijsheid in die aloude woorden. Heb jij geleerd Hem te vertrouwen op een dagelijkse basis?

Ik ben het brood dat leven geeft, zei Jezus. Wie bij mij komt zal geen honger meer hebben, en wie in mij gelooft zal nooit meer dorst hebben. (Johannes 6:35)

13 opmerkingen:

 1. Dagelijkse voorzienig ja.. het is voor ons Westelingen allemaal vaak zo gewoon. Bidden voor iets wat al op je bord ligt, inderdaad Marja. Da's dan best makkelijk bidden eigenlijk hè.. In de bijbel waren de "rijken" de mensen die niet 1 set kleren hadden, maar 2 of zelfs 3.. Ook hadden zij niet alleen voor 'vandaag' brood, meel en melk, maar ook voor morgen. Jezus zegt tegen de discipelen, na Zijn gesprek met de Samaritaanse: "Mijn Brood is te doen de wil van mijn Vader". Mooi hè.
  zegen, -hans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Johannes 4:35 ja, dat is ook een heel mooie tekst om erbij te houden zeg, dank je wel Hans. Ik heb afgelopen zondag gesproken over het DOEN van de wil van God, klik hier maar eens: http://www.ojaiclc.org/sermons

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zoals je in mijn vorige blogje hebt kunnen lezen ben ik het hier helemaal mee eens.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel Herma :) Ik heb je blog aan mijn blog roll toegevoegd, was dat steeds vergeten, sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi Marja om over één of twee woorden na te denken. Vaak is het een vers of een Bijbelgedeelte.
  Dagelijks brood...ja, we kunnen niet zonder. Het doet me ook denken aan het manna in de woestijn. Het volk Israël kreeg dit ook voor één dag, de volgende dag was er weer genoeg voor die dag. Ze hoefden niet voor een hele week te rapen! Een voorbeeld voor ons om elke dag opnieuw op Hem te vertrouwen. Hij geeft genoeg, we hoeven ons geen zorgen te maken.
  Mooi stukje, dank je.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dacht later nog, is dit niet 'Een frisse kijk op een oude waarheid'? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dat is het zeker Wendy, een frisse kijk... soms krijg je dat ineens :)
  Leuke blog van je dochter trouwens! En ik zag dat jij nu ook je gezinsblog begonnen bent, goed hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De bijbel, altijd weer vers brood en nooit heb je werkelijk genoeg gegeten uit deze "bakkerij". Veel mensen die naar de kerk gaan eten geen dagelijks brood. Ze nemen er de tijd niet voor. Dat is een gemis, meen ik. Daarnaast meen ik ook dat wij niet enkel dat brood moeten eten maar er ook van in beweging moeten komen. Wie enkel eet wordt dik en lui.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gelijk heb je Peter, van alleen maar eten wordt je dik, we moeten uitdelen! dan zou er geen (geestelijke) honger zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik zei het vandaag nog tegen iemand, je dankt voor je brood maar eigenlijk vind je het vrij normaal dat het op je bord ligt. Met geestelijk voedsel al net zo, niemand die op je deur bonst om je huis te controleren op geestelijk materiaal, een zegen en ook dat vinden we gewoon. Een goede blog om je weer es te laten nadenken over onze rijkdom waaruit we kunnen delen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Grappig dat ik vanmorgen mijn gedachten op enkele sités plaatste.

  Mogge.,

  Zo ik Jezus niet had mogen ontmoeten
  Was ik een verloren mens geweest
  Als ik het geloof in Hem niet bezat
  En Gods Wetten niet in mijn hart
  Was ik een verloren mens geweest

  Mijn geloof in Hem is zeer groot
  Eet alle dagen van Zijn Brood
  Stromen van Levend Water, om niet
  Zijn Tien Geboden in mijn hart gegrift
  Mijn leven aan Hem gegeven.

  Hij heeft mij zeer rijk bedeeld
  Ook met aardse schatten
  Maar meer nog met Zijn Beeld
  Het is bijna niet te bevatten

  Met vr. gr.
  Marten Dek

  En God gaf ons niet de zondag maar de Sabbat.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mirjam, gek he, dat je soms weer zo kan nadenken over die woorden die je al zo vaak hebt gehoord. Dank voor je reactie hoor, altijd leuk om je commentaar te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marten, mooie overdenking. Heb je een blog?
  Mijn eerste (engelse) boek gaat over de sabbath :)

  BeantwoordenVerwijderen