maandag 16 januari 2012

Kerkje spelen

De kerk zoals wij haar kennen is in de problemen. Niet vanwege vervolging of oorlog, maar omdat we er een zooitje van hebben gemaakt en steeds vergeten het Boek te lezen. Er is geruzie, jaloezie, scheuring, misbruik en corruptie, als je de kranten moet geloven. De media smult ervan en Jezus huilt. Dat moet wel, want de kerk was Zijn idee.

De kerk als het lichaam van Christus, die nu in de hemel is, op aarde. Wat een briljant idee. Zijn werk kan gewoon doorgaan: we gaan rond genezende, goed doende en liefhebbend. Althans... dat was het plan voor zijn aanstaande bruid, oftewel de kerk. Waar is het mis gegaan vraag je je af? We weten inmiddels allemaal wel dat de kerk niet een gebouw is, maar een groep gelovigen die bij elkaar komt. We weten veelal niet hoe we dan bij elkaar moeten komen en wat we dan eigenlijk moeten doen. Natuurlijk, we hebben meestal best een strak schema waar we ons allemaal netjes aan houden, we hebben een programma voor dit, een liturgie voor dat, een formulier voor het ene en een afspraak over het andere. We hebben ochtend en avond diensten, gezamelijke diensten, jeugddiensten en themadiensten. Noem het maar op en het bestaat en anders verzinnen we wel wat.

Ik ben momenteel 1 Korintiers 12 aan het lezen en toen ik bij vers 28 aankwam moest ik toch eens even diep nadenken over de opzet van onze kerken. Wanneer is iets nou eigenlijk een kerk? Moet er een dominee zijn, oudsten, een aanbiddingsleider of organist? Kinderwerkers, diakenen en groeters? Oh ja, en natuurlijk toeschouwers, anders sta je een beetje voor aap met zo'n hele organisatie... Volgens Paulus zouden de volgende mensen bij elkaar kerk zijn:
 • God heeft in de gemeente aan allerlei mensen een plaats gegeven: ten eerste aan apostelen,
 • ten tweede aan profeten
 • en ten derde aan leraren.
 • Dan is er het vermogen om wonderen te verrichten,
 • de gave om te genezen
 • en het vermogen om bijstand te verlenen,
 • leiding te geven
 • of in klanktaal te spreken.
Hhmm... wanneer zat jij voor het laatst naast iemand die het vermogen had om wonderen te verrichten? Laten we eerlijk zijn, als iemand dat zou beweren zouden we de kerkenraad erbij roepen en de persoon in kwestie stevig aan de tand voelen of naar huis sturen. Ik vraag me dan af, als God aan allerlei mensen een plaats (taak) geeft, waar zijn al die mensen dan die hier worden genoemd? Waarom zien we die niet in de kerk, waarom zoeken we niet naar zulke mensen, maar zijn we soms wel jaren bezig om een dominee te beroepen die misschien niets van deze taken heeft? 

De Bijbel zegt nog veel meer over gaven en bedieningen, maar hier noemt Paulus heel duidelijk 8 plaatsen binnen de kerk die opgevuld moeten worden door mensen zoals jij en ik. Ik probeer me voor te stellen wat er gaat gebeuren als we zo bij elkaar zouden komen... wow!

11 opmerkingen:

 1. Ik ben het er helemaal mee eens. De kerk is een organisatie geworden. Ik denk wel es, we zouden alle georganiseerde programma's es een weekje moeten stilleggen dan zou er naar boven komen wat er van binnen leeft. Komen we dan spontaan bij elkaar om te bidden omdat er behoefte aan is? Of bezoeken we spontaan de zieken en leggen de handen op, etc.
  Enkele jaren terug ging ik naar de Vergadering van gelovigen en hoewel sommige dingen misschien (nog niet)helder waren, beviel mij de structuur van de dienst uitstekend. Ik merk ook altijd enorm veel zegen op interkerkelijke samenkomsten, in de hemel zullen we het ook moeten rooien met elkaar, dus hier toch misschien es ons 'eigen'punt los proberen te laten;)en niet zo zitten te zeuren over verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja ten eerste zou ik op dit moment niemand weten met de gave van genezing en het doen van wonderen. Nou ja, mijn vrouw doet wel eens een wonder met mijn vervuilde kleding, maar dat telt niet. Ik weet het staat zo in de bijbel maar waar zijn die mensen met die gaven gebleven? Is het het resultaat van jaren en jaren kerkje spelen dat deze niet meer te vinden zijn? Ik denk dat het best eens zou kunnen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mirjam, ja, die spontaniteit waar jij over spreekt, dat wil ik ook graag zien. Natuurlijk gaat kennis van het Woord daar aan vooraf, maar als je dat in je hoofd EN hart hebt weet je toch wat je meot doen als er iemand ziek is of in nood?! Structuur is goed (de bijbel is daar ook duidelijk over) maar niet als het ons passief maakt, te bang om uit te stappen.
  Dank voor je commentaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Peter, in de bijbel zien we zo duidelijk dat God zijn wonderen door de mensen heen deed, hij is toch niet veranderd? Mensen werden spontaan genezen door de schaduw van de apostelen, dat lijkt me echt fantastisch, daar droom ik van...nou ja, ik kan er beter voor bidden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is een moeilijk onderwerp en ik weet niet of dit weblog geschikt is voor allerlei theologische discussies maar toch heb ik het op mijn hart er iets over te zeggen. Zelf heb ik me verdiept in de 'bedelingenleer'. De verhouding van de mens tot God is niet in elke bedeling hetzelfde. God Zelf is de eeuwig Onveranderlijke en Zijn raadsbesluiten zijn niet aan veranderingen onderhevig. Maar Zijn hándelen met de mens is niet altijd hetzelfde. In het O.T. ging God met het volk Israël heel anders om dan Hij nu doet. God ging ook anders om met zijn discipelen om dan Hij nu met Zijn gemeente omgaat. Persoonlijk denk ik dat in de 7 jarige verdrukking die vooraf gaan aan de wederkomst deze tekenen en wonderen de gelovigen weer meer zullen volgen dan nu. Tekenen en wonderen zijn nooit helemaal weggeweest, ze zijn er altijd gebleven maar ik denk dat ze meer zichtbaar zullen zijn in de volgende bedeling namelijk die van 'Het Koninkrijk' en niet zozeer in de 'Genade'tijd waarin we nu leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tja ik droomde daar ook altijd van Marja en nog, maar kan niet anders concluderen dat het om de een of andere reden niet meer werkt in onze tijd. Waar dat aan ligt? Geen idee! Misschien de bedeling waar hierboven over gesproken werd, misschien iets anders. In ieder geval heb ik het in die 25 jaar dat ik de Heer mag kennen in geen enkele gemeente zien werken. Ik zeg het maar eerlijk.

  Je boek is aangekomen en vergeef mij dat ik weer zo traag ben, maar ik denk dat ik het pas volgende week op de bus kan doen. Misschien eerder maar niet later in ieder geval. Heb er nog niet in gelezen dus heb nog wat te goed. Bedankt, lief van je.
  Een digitale broederhug

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wendy, dank je wel voor je reactie. Nee, dit is geen plaats voor theologische discussies, maar visie delen is altijd nuttig.
  Ik geloof zelf dat we nu in de tijd van het Koninkrijk leven We moeten aan het Koninkrijk bouwen totdat Jezus komt. Ik heb gelukkig wel veel wonderen gezien, maar nog veel te weinig naar mijn zin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Peter, geen haast, ik wacht het wel af :) Commentaar op Levensadem (als je dat hebt) zie ik met belangstelling tegemoet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben het met de reactie van Wendy eens, hoewel je over de 'bedelingenleer' ook weer flink kunt discussiëren... Hoe dan ook, heb zelf tèveel gezien en meegemaakt op het "podium" van 'gebedsgenezers' etc.. Bij God is niets onmogelijk, maar God doet dat alleen als Hij het goed en nodig vind; dus om een mens aan zijn Vaderhart te brengen! Denk dat daarom tongentaal of genezingsgave uniek zijn en kennelijk voor GOD niet meer zo van Belang zijn.

  De enige ideale Kerk is de hemel..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ja Marja,al die problemen in de kerken,daardoor wilt mijn hele fam.er niets mee te maken hebben,en in wonderen geloven ze niet,best moeilijk want ik blijf er in geloven,door de genezing van Jan,wat ik dus zelf gezien heb.Het is wel moeilijk omdat we niet weten waarom de een wel en zo veel anderen niet genezen,maar eenmaal zullen we het weten.liefs van sjanie,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hans, dank voor je reactie. God wil IEDEREEn aan z'n vaderhart brengen, dus dat is voor Hem geen excuus om geen wonderen te doen denk ik :)

  Sjanie, ja jammer is dat he als familie er niets mee te maken wil hebben. Wij hebben toch allemaal veel wonderen gezien, zeker ook van Jan z'n been! Prijst de Heer daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen