maandag 23 januari 2012

De Weg

Vorige week ben ik begonnen met het uit het elkaar pluizen van onderstaande tekst gezien in de context van de omringende hoofdstukken. Waarom? Omdat er zoveel meer staat dan we in eerste instantie denken te lezen.

Jaag de liefde na en streef naar de gaven van de Geest, vooral naar die van de profetie.
[1 Korintiers 14:1]

Paulus geeft hier een duidelijke opdracht aan de gelovigen: jaag de liefde na. In het engels staat er 'follow the way of love'. Hij doelt daarbij op de woorden die hij schreef voorafgaande aan 1 Korintiers 13, Maar eerst wijs ik u een weg die nog voortreffelijker is. Die weg, is de weg van de liefde. Het woord WEG dat hier wordt gebruikt wordt is hetzelfde woord dat Jezus gebruikt om aan te geven wie hij is: Ik ben de weg, de waarheid en het leven (Johannes 14:6). In het Grieks is dat het woord hodos. De weg van de liefde is de weg van Jezus en dus niet een weg (een manier) die we zelf verzinnen of die ons het beste lijkt. De weg van de liefde is leven zoals Jezus leefde; in dienstbaarheid, nederigheid, wijsheid, genade en liefde. Dat is niet de makkelijkste weg, maar wel een voortreffelijke weg.

Het is interessant om te weten dat de volgelingen van Jezus in het boek Handelingen letterlijk 'aanhangers van de Weg' werden genoemd (zie bijv. Handelingen 9:2). Weer datzelfde griekse woord hodos. Als we denken aan de smalle weg die we als gelovigen moeten volgen, denken we meestal aan een weg met obstakels en moeilijkheden, een weg waarop je niets mag en alles moet, een weg die helemaal niet leuk is. Maar eigenlijk wordt met die weg het pad van de liefde bedoeld, goddelijke liefde waarvan de kenmerken duidelijk door Paulus worden opgesomd.

Ik zou zo graag willen dat we ook nu nog bekend zouden staan als aanhangers van de Weg. Weg met een hoofdletter, omdat het een voortreffelijke weg is!

12 opmerkingen:

 1. Heel mooi blog Marja. De Weg van de liefde. Dat is de weg mèt Jezus, en achter Hem aan. Er is geen mooiere Route, wat onze omstandigheden ook zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen mooiere route inderdaad Hans, mooi gezegd/geschreven van je. Hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi.
  Is het ook niet zo dat we juist ook in die weg, met obstakels en moeilijkheden, Zijn liefde vaak des te krachtiger ervaren?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is zeker zo Jolanda! Hartelijk dank voor je commentaar. Het gekke is inderdaad dat we ons soms niet zo van zijn liefde bewust zijn als alles goed gaat, maar daar wel naar verlangen als het fout gaat.

  Met de weg van de liefde volgen bedoelt Paulus in dit geval denk ik niet zozeer dat we Gods liefde voor ons ervaren, maar dat we onze liefde voor andere mensen (en dus voor God) laten zien. Dat is iets wat wij kunnen doen, praktiseren, oefenen... hoe je het ook noemen wilt. Aktie van ozne kant dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die weg van de liefde lijkt een softe en veel mensen menen dan ook dat liefde zoveel wil zeggen als een aai over je bolletje. Soms kan dat er onderdeel van zijn maar liefde vraagt ook offers. Een tijdje geleden had men in Gouda een evangelisatie actie die onder de kreet:"Jezus maakt gelukkig" gebracht werd. Een redelijk solide kreet, maar Jezus is veel meer dan levensgeluk. Soms zit het je pas echt tegen als je tot geloof komt en is er van het soort geluk welke jij als mens voor ogen had, even niet veel te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi stukje Marja. Deze zin is erg mooi: 'De weg van de liefde is leven zoals Jezus leefde; in dienstbaarheid, nederigheid, wijsheid, genade en liefde'.
  Maar ja, nu de uitvoering nog...dat is vaak het moeilijkst. Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Peter, de weg van de liefde lijkt inderdaad misschien soft, maar is het zeker niet hoor, kijk maar naar Jezus zelf... liefdevol, maar toch vol authoriteit, blijkbaar kan het samengaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Wendy, dat maakt ons een werk in uitvoering ja! Met de hulp van de Heilige Geest moet het lukken.
  Groeten,

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Vele tientallen jaren geleden zongen Elly en Rikkert al, nog voor ze (openlijk) christen werden, dus in hun hippietijd: 'Er is geen weg naar vrede, vrede is de weg. Er is geen weg naar liefde, liefde is de weg.'
  Als er één boodschap in de Bijbel telkens weer terugkomt, centraal staat, is het de liefde. Van boven naar beneden, maar als gevolg daarvan ook beneden, onderling.
  Laten we bidden voor herontdekking, her-ijking, hervulling van die liefde, in ons dagelijks leven en in onze onderlinge relaties, in onze wandel met God.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou, dat had ik zeker niet mooier kunnen verwoorden Anton. Dank je wel voor je aanvulling, waardevol!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ga met graagte die Weg. En ik hoop velen met mij. Je hebt het prachtig, maar vooral ook duidelijk beschreven! Ook voor mensen, lijkt mij, die minder thuis zijn in de Bijbel.

  Hartelijke groeten,
  Gerreke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dank je wel Gerreke voor je lieve en bemoedigende woorden.... doorgaan dus :)

  BeantwoordenVerwijderen