woensdag 12 september 2012

Talent en het Koninkrijk (5)

We pikken de draad weer op in de serie Talent en het Koninkrijk. Tot nu toe hebben we al een aantal interessante zaken uit de inleiding op de gelijkenis van de talenten gehaald. De Bijbel spreekt in die gelijkenis over geld, over vermogen, waar de arbeiders het beheer over krijgen. Het gaat dus om iets waarmee we aan de slag kunnen om Zijn Koninkrijk te bouwen en wat ons door God is toevertrouwd; geld, talenten, mogelijkheden...


In Matteus 25:14-15 staat: Of het [koninkrijk] zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Uit deze woorden van Jezus blijkt vervolgens heel duidelijk dat het de man is die de talenten UITDEELT. Een talent is dus niet iets dat je kunt kopen of waar je voor kunt studeren. Het is een gift van God en het is onze taak het aan te nemen en er mee aan de slag te gaan. De vraag die we onszelf moeten stellen is dus niet 'heb ik talent?', maar 'wat is mijn talent?'

Een talent is een aangeboren vaardigheid, iets dat de Schepper al in de baarmoeder in je legt (zie mijn boek Levensadem). Het is iets
 • dat je redelijk makkelijk afgaat
 • waar je plezier in hebt en
 • dat je voldoening geeft
Natuurlijk is het noodzaak je talent te prikkelen, te ontwikkelen en verbeteren. Dat doe je eenvoudigweg door het te gebruiken. Ben ik begonnen met het schrijven van boeken? Nee, natuurlijk niet. Ik ben begonnen met opstellen, gedichten, korte verhalen, artikelen, recensies, persberichten... noem maar op. Iemand heeft wel eens gezegd: talent is 10% aangeboren en 90% hard werken. Ik denk dat dat dicht bij de waarheid komt. God legt talenten als een zaadje in ons, de keus is aan ons om er wat mee te gaan doen.

TIP: Het is heel belangrijk om naast je baan, je gezin en je carriere tijd vrij te gaan maken om met je talent aan  de slag te gaan. Dat is de eerste keus die je maken moet. Zet de tv een avond uit en ga hierover eens in gebed, vraag God om je te laten zien wat Hij in jou heeft gelegd en hoe Hij het gebruiken wil om de wereld om je heen te veranderen...
Ik ben benieuwd!

6 opmerkingen:

 1. Mooi onderwerp om over na te denken.
  Zijn ook de geestelijke gaven die je ontving toen je tot geloof kwam niet erg belangrijk om je talent volledig te kunnen ontwikkelen? Of is het andersom? Wat is precies het verschil tussen deze twee? Ben benieuwd hoe jij erover denkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijke talenten en geestelijke gaven (zoals genoemd in 1 Cor. 12) zijn inderdaad twee heel verschillende dingen. Daar zou ik weer eens een aparte post aan moeten wijden :) Ik zie het zo dat we onze natuurlijke talenten kunnen gebruiken in de zichtbare wereld om ons heen, dat is voor iedereen zichtbaar en begrijpelijk. Onze geestelijke gaven gebruiken we om in de onzichtbare wereld dingen te veranderen, bijv. door het uitspreken van profetische woroden veranderen er situaties, door de gave van genezing te gebruiken moeten ziektes wijken, etc.
  Maar ja, da's eigenlijk weer een verhaal op zich Wendy, en ook daarover verschillen de meningen nogal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat je in je laatste alinea schrijft, spreekt mij erg aan. Vooral omdat ik 's avonds vaak met datgene bezig ben waarvan ik denk dat God dat in mij gelegd heeft (zoals ik schreef in mijn eennalaatste blogbericht: God als lichtbaken. Ik had het gevoel dat ik er teveel mee bezig was en niet meer kon scheiden wat ik wilde en wat God wil. Waar je talent voor hebt, doe je graag, maar er zitten ook lastige kanten aan om bijv. je tijd daarin te verdelen. Maar het onderzoeken en een start maken is natuurlijk al heel wat.
  Dank voor je blogbericht hierover!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Tineke, het blijft altijd puzzelen om een juiste balans te vinden, zonder gebed lopen we vast denk ik.

   Verwijderen
 4. Het is voor mij soms een worsteling. Ik ervaar dat ik voor dingen die mijn eerste prioriteit horen te zijn geen talent heb ;-) Voor schrijven, wat een hobby is - geen noodzaak - heb ik wel talent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist daarom moeten we ons wel onder leiding van God stellen, denk ik. Anders zouden we alleen maar de dingen doen die we leuk vinden en niet die dingen die tot onze taak of roeping horen. Je doet het vast goed hoor!

   Verwijderen