woensdag 19 september 2012

Talent en het Koninkrijk (6)

Tot nu toe hebben we al aardig wat kunnen leren van de woorden van Jezus met betrekking tot de gelijkenis van de talenten:
 1. De uitbreiding van Gods Koninkrijk is een opdracht aan de gelovigen
 2. Jezus zal ons vragen wat we hebben gedaan met hetgeen Hij ons heeft toevertrouwd
 3. Bouwen aan Gods Koninkrijk is niet optioneel!
 4. God blijft eigenaar van onze talenten, wij zijn de beheerders.
 5. Iedereen ontvangt minstens één talent van God

Laten we nog één keer teruggaan naar die woorden, naar de inleiding op de gelijkenis. In Matteus 25:14-15 staat: Of het [koninkrijk] zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. De meest opvallende woorden in deze tekst zijn voor mij wel de toevoeging: 'ieder naar wat hij aankon'. Daar spreekt zo'n zorg en precisie van de Hemelse Vader uit. Je krijgt juist datgene wat jij aan kan, wat bij je past. Dat betekent dat ieder talent uniek is voor de bouw van Gods Koninkrijk.

Jij kunt iets doen wat niemand op die manier kan. Natuurlijk, er zijn veel mensen die kunnen schrijven. Ik ken tientallen mensen die veel mooier en beter schrijven dan ik. Mijn schrijftalent op zich is niet zo heel bijzonder. Maar... mijn schrijftalent in combinatie met mijn karakter, achtergrond, humor, en kennis is iets heel bijzonders! De manier waarop ik de dingen zie en beredeneer, de manier waarop ik de dingen verwerk in mijn hoofd en er een eigen smaakje aan geef... DAT is uniek. Zo is het ook met jouw talent. Op zich misschien niet eens zo bijzonder... Maar, in combinatie met jouw unieke persoonlijkheid, ervaring en achtergrond wordt het iets heel bijzonders. God wil alles en iedereen gebruiken om Zijn Woord en waarheid te verkondigen; of je nou een pen, kwast, strijkstok, schroevendraaier of haaknaald vasthoudt!

8 opmerkingen:

 1. Prachtig de manier waarop je het verwoord. Het lijkt zo simpel, maar er valt nog zoveel aan mezelf te ontdekken. Fijn dat ik dat gaandeweg kan doen en mijn talenten en die van een ander daarbij kan gebruiken. Dank voor je woorden, ze zetten me echt weer aan mijn droom werkelijkheid te maken .... maar is dat ook mijn talent???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt je talenten gekregen om de droom te verwezenlijken die God in je hart legt, Gerreke! Ik ben erg benieuwd.

   Verwijderen
 2. Dank je wel voor deze bemoedigende posting. Ben ik heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik herken bij mezelf dat ik nog teveel naar anderen kijk, die kan beter schilderen, beter vertellen etc. want ik weet dat wat ik schilder bijvoorbeeld, niet beter of mooier is maar wel uniek en van mezelf. En dat bemoedigd me dan weer, zeker als ik merk dat anderen, al zijn het er maar 1 of 2 erdoor bemoedigd worden;)dus inderdaad niet wegstoppen maar gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. YES! Je legt de vinger op de zere plek Mirjam, we kijken inderdaad te vaak naar anderen en denken dat die alles beter kunnen. Maar als we gaan begrijpen dat wat wij kunnen en HOE wij het kunnen uniek is... dan gaat de creativiteit pas echt stromen. Succes weer!

   Verwijderen
 4. Ha Marja, ik dacht dat ik al lang had gereageerd op je mooie stukje. Blijkbaar heb ik het ergens anders ook gelezen en er iets over geschreven.
  Mooi stukje weer. Het feit dat iedereen uniek is met unieke gaven en talenten maakt het zo boeiend. Geweldig dat Hij iedereen wil gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen