woensdag 14 november 2012

Je vrijheid vasthouden (2)

Elke keer als ik een nieuwe serie op deze blog begin, is het weer spannend om te zien of het onderwerp aanslaat. Nieuwsgierig heb ik ook nu weer na een paar dagen de blog statistieken bekeken en tot mijn vreugde zie ik dat er veel mensen meelezen. Fijn!

We gaan de vrijheid waarover de Bijbel spreekt nader bekijken. Wat houdt die vrijheid in en, om het praktisch te maken, hoe houden we die vrijheid vast? De basistekst die ik daarbij wil gebruiken staat in Galaten 5:1, Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. 

Uit bovenstaande tekst blijkt duidelijk dat het Christus is die ons vrijheid verschaft; dus niet je baas, je geld, vakantie, therapie of medicijnen. Eigenlijk maakt het niet uit over welk onderwerp we na willen denken, alles begint bij Jezus. Alles begint bij het centraal stellen van Hem in ons leven, in ons denken en doen. Het lijkt me goed deze serie te beginnen met een proclamatie, een 'statement' zeg maar, van wie Hij is. Lees het gerust hardop mee:

In de persoon van Christus is de onzichtbare God zichtbaar geworden. Hij was er al voordat God aan de schepping begon. 
Christus Zelf heeft alles in de hemelen en op aarde geschapen, al het zichtbare en onzichtbare. Koningen en wereldheersers, regeringen en andere autoriteiten, alles is door Christus gemaakt tot Zijn eer. 

Hij was er al voordat er iets bestond en alles wat bestaat, is er dank zij Hem. 
Hij is het hoofd van de Gemeente, Zijn lichaam. Hij is het begin van alles en ging ons als eerste voor in de opstanding uit de dood. In alles is Hij de eerste. 
Want God had besloten met Zijn hele wezen in Zijn Zoon te wonen. (Colossenzen1 :15-19).

Jezus is dus niet zomaar iemand over wie we praten, over wie we lezen of over wie we liedjes zingen, Hij is de Zoon van de levende God die in ons wil leven met zijn Heilige Geest. Daarmee maakt Hij ons lichaam tot zijn tempel, tot zijn huis... een plek waar Hij graag woont. Nou wil niemand graag in een gevangenis wonen, wij niet en Hij dus ook niet! Daarom biedt Jezus vrijheid aan, echte vrijheid, en Hij wil dat wij in vrijheid blijven leven. Helaas gaat dat niet vanzelf. Heel vaak bevinden we ons (ongemerkt) toch weer in de ban van zonde, ziekte en/of zorgen... Je vrijheid koesteren en bewaren begint bij het besef wat die vrijheid precies inhoudt.

Als je echt serieus over dit thema na wilt denken is het zeker nuttig om voor jezelf eens op te schrijven wat echte vrijheid voor jou persoonljk betekent.
In de volgende post zullen we de wereldse vrijheid eens tegenover de bijbelse vrijheid zetten.

12 opmerkingen:

 1. Alles begint idd met Jezus: als de Zoon je heeft vrijgemaakt, zul je echt vrij zijn.
  En dan valt er nog een heleboel over te zeggen, ben dus ook benieuwd naar je volgende blogs hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad Jolanda, ik kan daar een hele lange serie van maken :) Steeds als ik iets schrijf, komt er weer iets anders in me op wat er ook mooi bijpast.

   Verwijderen
 2. Het mooiste vind ik dat als je tot God komt dat Hij je aanvaard, maar dan wil dat je gaat veranderen naar zijn beeld. Pas vertelde ik heel blij tegen iemand dat God zoveel pijn genezen had en poef, een paar dagen later werd ik geconfronteerd met nog een stukje oude pijn. Soms kun je ook (onbewust)pijn koesteren, wel zo veilig. Maar ik heb gemerkt hoe God geneest. Het kost me soms moeite,maar ik breng het bij Hem! Anders zie ik om me heen wat er gebeurd:je raakt verbitterd en je zet jezelf in de gevangenis, en uiteindelijk zal je nog erger zijn dan de mensen die je dingen hebben aangedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie toevoeging Mirjam, dat maakt zo'n blog post nog waardevoller. THANKS!

   Verwijderen
 3. Wat jij zegt Mirjam vind ik heel waardevol. En dank je wel Marja, dat je hierover wilt schrijven. Ik hoop een heleboel te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi om onze de vraag te stellen wat voor ons echte vrijheid betekent. Ik word nu gedwongen om erover na te denken. Maar God zal de hoofdrol spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ja, ik wil je niet dwingen hoor, maar het is wel eens een goede oefening om een definitie te geven van iets dat we zo voor lief nemen.

   Verwijderen
 5. Soms denk ik dat wij het nauwelijks 'echt' kunnen begrijpen wat het is om vrij te zijn. We weten het wel met ons verstand maar het ontbreekt er nog wel eens aan om dit werkelijk heel diep door te laten dringen. Op de een of andere manier lijkt het ook wel beangstigend omdat we als mensen soms vaak liever vastzitten aan zekerheden en houvast. Dan weten we waar we aan toe zijn.
  Goed om weer eens over na te denken Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, daar zeg je wat... soms zitten we liever vast, want in vriheid leven is niet zo makkelijk als het lijkt. de verantwoordelijkheid om de juiste keuzes te maken ligt dagelijks bij ons.

   Verwijderen
 6. hi ik heb u genomineerd voor de blog award..kan je het ophalen? op me blog bedankt..groetjes soraya

  BeantwoordenVerwijderen