dinsdag 20 november 2012

Je vrijheid vasthouden (3)

In deze serie kijken we als het ware door een vergrootglas naar de vrijheid, zoals genoemd in Galaten 5:1: Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen.

Uit de reacties op de vorige post blijkt wel dat het nog niet zo'n eenvoudige opgave is om te beschrijven wat echte vrijheid voor ieder persoonlijk betekent. Als je een verslaving hebt wil je daar misschien graag vrij van zijn. Als je ziek bent wil je wellicht vrij komen van pijn. Als je gedachten door angsten en zorgen worden beheerst wil je graag vrij zijn om andere dingen te denken. Nou ja, noem maar op... Werelds gezien kunnen we allemaal een eigen definitie van vrijheid geven, afhankelijk van onze persoonlijke omstandigheden. Als we bijvoorbeeld aan een groep jongelui vragen om een definitie van vrijheid te geven, krijgen we heel andere antwoorden dan wanneer we diezelfde vraag voorleggen aan een groep oudere mensen. Voor jongeren betekent vrijheid meestal: doen waar je zin in hebt, zeggen wat je wilt, leven zonder regels. Dat is vrijheid zoals de wereld het voorspiegelt, maar als je even nadenkt weet je in je hart dat dat geen echte vrijheid is, dat is anarchie (ordeloze toestand, chaos, situatie waarin niemand de leiding heeft).

Bijbelse vrijheid is heel wat anders; dat is vrij zijn van zonden, van schuld en schaamte, maar ook vrij om keuzes te maken. Wij zijn namelijk geschapen met een vrije wil, God heeft de vrijheid om keuzes te maken in ieder mens gelegd, of je nu Christen bent of niet. De vrijheid van zonde, schuld en schaamte echter, kunnen we alleen ontvangen door in Jezus Christus te geloven en Hem te vragen in ons te komen wonen met zijn Heilige Geest. Vraag me niet waarom dat zo is, God heeft het zo bepaald en ik kan daar niets aan toevoegen of veranderen. De Bijbel houdt het simpel met een hele mooie belofte: Wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn (Johannes 8:36). Wie wil dat nou niet, denk ik dan...

Werkelijk vrij zijn en vrij blijven... Dat begint met kiezen voor Jezus. We hebben allemaal de vrijheid om die keuze te maken. Niemand kan een ander daartoe dwingen, maar we kunnen een ander wel aanmoedigen om het te doen! Als je ernaar verlangt om werkelijk vrij te zijn, vraag dan of Jezus in je hart wil komen wonen. Ingewikkelder is het echt niet. Daarna is het onze verantwoordelijkheid om die vrijheid vast te houden. Daarover meer in de volgende post.

Hij heeft zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonde vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen (Titus 2:14)

14 opmerkingen:

 1. weer heel duidelijk gezegd,marja
  groetjes van sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je bezoek Sjanie, ik probeer het inderdaad duidelijk en eenvoudig te houden :)

   Verwijderen
 2. Mooi stuk, vrijheid voor mij betekent de ontspannenheid om op het verlossingswerk te mogen vertrouwen. Hoe dichter ik bij Vader leef hoe duidelijker het is welke besluiten ik mag nemen en al doe ik zonde, ik ben geen zondaar meer, Hij denkt er niet eens meer aan, dat vind ik echt geweldig. Wie heeft er nou zo'n Vader...;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontspannen leven in de wetenschap dat je gerechtvaardigd bent in hem... dat is de kunst ja. Het gebeurt zo vaak dat we ons weer een juk van schuld en schaamte op laten leggen. Ik ben ook blij dat we een genadevolle Vader hebben!

   Verwijderen
 3. Zo is het Marja! Jammer helaas dat veel mensen die keuze voor Jezus niet durven maken omdat het ze het idee geeft juist aan regeltjes vast te komen zitten.
  We moeten blijven vertellen en getuigen wat het is om werkelijk in die vrijheid te leven die Hij ons geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf dacht ik dat vroeger ook Wendy... 'als ik Chrsiten wordt, is het leven niet meer leuk, dan mag er niets meer...' Waar die gedachte vandaan komt weet ik niet precies, maar het is een leugen!

   Verwijderen
 4. Mooi stukje Marja, als je het niet erg vindt, wil ik er wat aan toevoegen. Dit niet als kritiek, maar als aanvulling.
  In Galaten 5 : 1 zegt Paulus:'Staat dan in de vrijheid, met welke ons Christus vrijgemaakt heeft, en wordt niet wederom met het juk der dienstbaarheid bevangen. Hij waarschuwt de Galaten om op hun hoede te zijn tegen Judese leraren, die hun willen onderwerpen aan de besnijdenis en hun willen laten steunen op de wet voor hun rechtvaardigmaking. Dus als je besneden bent en alle regels van de wet houdt wordt je zalig.
  Maar dat maakt je niet vrij. Alleen in Jezus Christus is vrijheid te verkrijgen. Door Hem, uit Hem en tot Hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben blij met alle aanvullingen Nelly, schrijf er maar op los hoor.
   Paulus spreekt in Galaten 5:1 inderdaad over een wettisch slavenjuk, dit in verband met de besnijdenis. Ook vandaag de dag zien we toch weer hoe mensen zich een wettisch juk op laten leggen, bij ons Nederlanders niet door besnijdenis, maar wel door andere regeltjes.
   Maar onze vrijheid kan ook op andere manieren worden geroofd. Als we verder lezen zien we in vers 13 dat Paulus zegt dat we onze vrijheid niet moeten misbruiken om onze eigen (vleselijke) verlangens te bevredigen. Daar gaat het dus zeker niet over besnijdenis, maar over allerlei zaken die ons onze vrijheid in de weg staan. Ik probeer deze waarschuwing zo breed mogelijk te zien. Want inderdaad, vrijheid kunnen we alleen krijgen in en door Jezus Christus.
   Dank voor je toevoeging, groetjes

   Verwijderen
 5. Dank je - wat een thema! De keuze voor Christus is mogelijk omdat Hij mij eerst gezocht heeft. Dat is zo'n rijke en genadige gedachte. Daarnaast blijft er toch iets borrelen. Het spanningsveld van enerzijds een zondaar te zijn die vrijgekocht is door het volbrachte werk van de Heiland. Anderzijds de vrijgekochte des Heren die leeft in een gebroken wereld met alle 'zondige' beïnvloeding. Hoe langer ik op de weg ben met de Heere des te meer zie ik hoe ik zo vaak te kort schiet of zondig. Misschien kom je nog op dit onderwerp? Marja, fijn deze serie te volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je meeleest en denkt Ron. Ik geef soms eerlijk toe dat ik niets van Zijn rijke genade begrijp, toch blijf ik me er in verdiepen, want ik wil graag uit die genade leven. Tsja, we zijn gerechtvaardigd in Jezus Christus en om zo te leven in een zondige wereld is vreemd, maar ik denk ook dat we juist in die zondige wereld ons licht kunnen alten schijnen. Ik heb over het onderwerp 'zondaars' eens een column geplaats, misschien zet die je verder aan het denken :)

   http://tiengeboden.blogspot.nl/2011/10/allen-zondaars.html

   Verwijderen
 6. Prachtig stukje Marja! Een wederomgeboren kind van God leeft alleen uit en door Genade!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amen Bas! Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat we het anders zouden willen :)

   Verwijderen
 7. Een thema waar inderdaad veel over te zeggen is... Voor mij betekent vrijheid vooral: vrijgemaakt worden van 'de zonde' (lees: mijn eigen wil, egoïsme, begeerte) - want dat geeft mij de vrijheid om God te kunnen dienen en Hem te eren met mijn leven! Rom 6 vind ik mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Annemieke, zo'n onderwerp is niet in een paar blog posts te bespreken... dat besef ik heel goed. Iedere keer als ik schrijf komen er meer gedachten en teksten bij. Maar ja, de blog is niet meer dan een korte samenvatting van lezingen/preken die we her en der houden. De hoofdpunten geven al genoeg stof tot nadenken.

   Verwijderen