woensdag 28 november 2012

Je vrijheid vasthouden (4)

In de voorgaande blog posts hebben we bijbelse vrijheid nader bekeken. Het is Gods bedoeling dat we als Christenen in vrijheid leven. We zijn geen slaven meer en moeten ons ook geen slavenjuk meer op laten leggen... door niets of niemand. Vrijheid betekent niet dat we kunnen doen en zeggen wat we maar willen (dat is anarchie), maar vrijheid is vrij zijn van zonde, schuld en schaamte (en dus ook van alle fysieke en psychische problemen die daar veelal het gevolg van zijn). Die vrijheid is alleen beschikbaar door genade en geloof in Jezus Christus.

Bijbelse vrijheid is tevens de vrijheid om te kiezen. In Galaten 5:1 staat: Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. Het is dus blijkbaar mogelijk om weer opnieuw onder een slavenjuk te komen. In 2 Petrus 2:19 staat heel duidelijk: want waar men door beheerst wordt, daarvan is men slaaf. Laten we onszelf eens eerlijk afvragen waar ons leven door beheerst wordt: zorgen, angst, depressie, ziekte, verslaving? Het is de bedoeling dat wij in vrijheid leven, dat we van niets of niemand een slaaf zijn. Paulus reikt de sleutel aan; houd dus stand. Met andere woorden: bescherm je vrijheid, sta op de bres voor je vrijheid, want de dief komt om te roven, te slachten en te vernietigen. Laat ik het zo zeggen: de vrijheid die Jezus geeft is zijn belofte, die vrijheid vasthouden is onze verantwoordelijkheid. God heeft ons daartoe geschapen met een vrije wil. Welke keuzes kunnen we maken om onze vrijheid te beschermen?

Eigenlijk betekent 'de juiste keuzes maken' een heilig leven leiden. Vroeger dacht ik dat heilige mensen saaie mensen waren, we riepen ze na: heilig boontje! Maar gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat heilig leven betekent dat ik keuzes moet maken: eenmaal voor Jezus Christus en daarna dagelijks tussen wat mijn menselijke natuur (ook wel 'het vlees' genoemd) wil en wat de Heilige Geest wil. De Heilige Geest leeft in ons en spreekt steeds tot ons, maar heel vaak zijn wij  niet zo goed in luisteren. Als je daar ook moeite mee hebt kan het enorm helpen om andere geluiden uit te zetten (computer, televisie, radio, altijd maar praten of zelfs lezen...) Leer luisteren in stilte.

De keuze om heilig te leven is tweevoudig:
 1. We moeten bewust afstand nemen van zonde, en
 2. We moeten bewust toenadering zoeken tot God
Afstand nemen van zonde betekent: niet doen wat iedereen doet, niet meelopen, nee zeggen waar nodig, niet gedachtenloos handelen, maar vragen om leiding en luisteren. Toenadering zoeken tot God kunnen we doen met ons hart (gebed), onze ziel (muziek, aanbidding), ons verstand (het Woord bestuderen) en onze kracht (dienstbaar zijn). We hebben allemaal de vrijheid om die keuze te maken, elke dag!

In de volgende post gaan we verder in op vrijheid van schuld en schaamte.

8 opmerkingen:

 1. Dit is een blogpost om te bewaren Marja voor het geval ik weer een slaaf ben en dat gebeurt mij nogal eens. Wat een bemoediging spreekt hier uit. Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laatst vroeg iemand mij of ik m'n blog posts bewaarde... en nu kaart jij het ook min of meer aan ;) Ik ga er eens over denken. Maar afgezien van je zakelijke tip, bedankt voor je bemoedigende woorden.

   Verwijderen
 2. Daar kan ik alleen maar 'amen' op zeggen Marja. Mooi geschreven weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Marja,
  Ik heb je een award gegeven op http://boekenstek.blogspot.com/
  Groeten,
  Pleun

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat vind ik heel mooi weergegeven. Bewust afstand nemen van de zonden en bewust toenadering zoeken tot God! Mooi stukje Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het meelezen en reageren Nelly, altijd fijn!

   Verwijderen