dinsdag 18 juni 2013

Wet & genade, een ongelijke strijd? (2)

'We zijn niet meer onder de wet. Alles is genade!' Bekende uitspraken, je hebt ze vast wel eens gehoord. De vraag die daar logischerwijs op volgt is dan: wat doen we met de wet? Niet meer lezen, overslaan, negeren? Gelukkig hoeven we die moeilijke keus niet te maken; wet en genade gaan namelijk prima samen. Laten we eerst maar eens kijken wat Jezus er over zegt.

Wellicht de meest bekende en becommentasieerde woorden van Jezus over de wet, zijn te vinden in Matteus 5:17-18 (HSV), Hij zegt daar: Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullenWant, voorwaar, Ik zeg u:  Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is. Bestaat de hemel nog? Bestaat de aarde nog? Ja natuurlijk! De wet is dus nog niet voorbijgegaan, maar de betekenis ervan is wel veranderd... gehoorzamen (of houden) → vervullen

In de Groot Nieuws (GN) vertaling staat: Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze hun volle betekenis te geven. Jezus geeft de volle betekenis aan de wet (en de profeten). We moeten dus goed naar Hem kijken en luisteren als we hier meer over willen leren. Het heel mooi om te zien hoe wet en genade bij elkaar komen in Jezus Christus. Het ene vervangt het ander niet, ze komen tot hun volle betekenis in Hem.

De apostel Johannes schrijft over Jezus: En uit Zijn volheid hebben wij allen ontvangen, en wel genade op genade. Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen. De wet kwam door Mozes tot ons, de genade én de waarheid (ook over de wet) door Jezus. Laten we Hem dus centraal houden in de hele discussie over wet en genade, en alles wat anderen daarover gezegd en geschreven hebben in het licht van Zijn woorden zetten.

De apostel Paulus bijvoorbeeld heeft ontzettend veel over wet en genade geschreven. Logisch eigenlijk als je bedenkt dat hij een wetgeleerde was en toen ineens tot bekering kwam. Hij kende de wet als geen ander én hij leerde God's genade persoonlijk kennen. Ook in hem komen de twee dus mooi samen. Hij schrijft bijvoorbeeld in Romeinen 3:31, Doen wij dan door het geloof de wet teniet? Volstrekt niet, maar wij bevestigen de wet. 'Wij bevestigen juist de betekenis van de wet' staat er in de GN vertaling. Wow, dat geeft te denken... Jezus geeft volle betekenis aan de wet en wij, als volgers van Hem, bevestigen die betekenis dus ook! (hier kom ik later op terug)

In de volgende post nemen we nog meer woorden van Jezus over dit onderwerp onder de loep. 

Blijf meelezen en stuur deze blog alsjeblieft door naar iemand die hier wat aan kan hebben!

12 opmerkingen:

 1. In Matt 5 gaf Jezus zelf al een veel diepere betekenis aan diverse woorden uit de wet (maar daar kom je vast nog op ;)). Jezus kwam met Licht in een duistere wereld: Hij wierp nieuw licht - Gods licht - op de zaak. Daarom zal 'naar de letter' leven nooit hetzelfde resultaat geven als leven door de Geest. Dat 'wet' en 'genade' elkaar helemaal niet bijten, ben ik met je eens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi gezegd (geschreven) Annemieke, Hij wierp nieuw licht op de zaak! Daarom is het zo belangrijk te kijken wat Hij te zxeggen heeft! Fijn dat je meeleest.

   Verwijderen
 2. Mooi onderwerp Marja, ik blijf je volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat je ga je fijn weer uitdiepen! Goed onderwerp. Ik volg je.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, lekker he dat uitdiepen/graven in Gods rijke Woord... er is nog steeds zoveel te elren en lezen. Dank voor het volgen van deze serie.

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Dank je wel nelly, fijn dat je meeleest, ik haal ook altijd weer inspiratie uit jouw blog!

   Verwijderen
 5. Mooi! Daar heb ik gisteren ook over gelezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vaak zo he, verdiep je je in een onderwerp, zie je het overal opduikelen :)

   Verwijderen
 6. Wanneer komt de volgende? #HongerNaarMeer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ron, ik probeer meestal 2x per week te posten, maar door tijdsgebrek lukt dat niet altijd... 1x op dinsdag of woensdag en 1x op zaterdag. Fijn dat je meeleest, dat is een bemoediging voor mij!

   Verwijderen