dinsdag 4 juni 2013

Omdenken

In de afgelopen maanden heb ik een aantal blog posts geschreven over mijn reis door het evangelie van Lucas. Steeds weer werd ik geprikkeld door de woorden van Jezus, die het eigenlijk onmogelijk maken om 'normaal' te denken.

Wat is normaal denken eigenlijk? Binnen welk kader vallen normale gedachten? We kunnen soms gekweld worden door negatieve gedachten, door angst, door boosheid, of door zorgen. Anderzijds kunnen onze gedachten soms heel erg oppervlakkig, warrig of zelfzuchtig zijn. Onze gedachten worden bepaald door dingen die we horen, zien en lezen... door herinneringen, trauma's of juist blijde gebeurtenissen. Maar zeker ook door wat we geleerd hebben van onze ouders, op school, tijdens het werk, via de televisie en media. Al die flarden, herinneringen en ook toekomstverwachtingen bij elkaar vormen onze gedachtenwereld.

Met dat volle hoofd lezen we de Bijbel en dan komen we uitspraken van Jezus tegen die alles wat we tot nu dachten te weten omver gooien. Lees maar eens mee, De farizeeën, die geldzuchtig waren, hoorden dit alles aan en ze haalden honend hun neus voor hem op. Maar Jezus zei tegen hen: ‘U wilt bij de mensen altijd voor rechtvaardig doorgaan, maar God kent uw hart. Wat bij de mensen in hoog aanzien staat, is een gruwel in de ogen van God [Lucas 16:14-15].

Nou, ik weet niet hoe het jullie vergaat als je zoiets leest, maar bij mij zet het alles op scherp. Dit is omdenken, 2000 jaar geleden. De meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk: wat staat bij mij (ons) in hoog aanzien? Jaag ik dingen na die helemaal niet belangrijk zijn voor God? Hecht ik waarde aan zaken die geen eeuwigheidswaarde hebben? Geld, aanzien, diploma's, carriere, succes, kleding... noem maar op. Zo'n uitspraak zet alles waar we in onze maatschappij mee bezig zijn in een ander licht.
Hoe zie jij dat?

9 opmerkingen:

 1. "Word hervormd door de vernieuwing van je denken..." Wat is dat nodig hè, om meer van Jezus te kunnen begrijpen... Een heel ander perspectief krijgen we dan... Mooie overdenking!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Romeinen 12:2 ja, die tekst is wel de essentie van de manier waarop Jezus predikt!

   Verwijderen
 2. Het is zo waar! Die dingen die jij opnoemt hebben voor mij niet zoveel waarde, maar dat komt ook omdat God zo veel meer waarde in mijn leven heeft.
  Hij geeft veel meer dan alles wat de wereld geeft. Want wat de wereld geeft is hol en leeg, daar wil je alleen maar meer van hebben. Alles van God daar word je zo dankbaar van, verwonderd, dat jij het bent die het mag ontvangen, alles wat God aan jou geeft. Als je dichtbij God mag leven, Hem elke dag, nodig hebt, niets zonder Hem kunt doen, dan heb je die onbelangrijke dingen niet nodig. En als je er wel wat van nodig hebt, zorgt God er voor. De Heere zegt niet voor niets 'Zoekt eerst het Koninkrijk van God en al het andere wordt u toegeworpen.'Dat heb ik zelf zo vaak ondervonden. De zegen des Heeren maakt rijk!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je commentaar Nelly, ik kan daar niets anders dan AMEN op zeggen. Zoekt eerst het Koninkrijk!

   Verwijderen
 3. Ik denk dat ik ook wel een portie 'omdenken' kan gebruiken. Ik ben soms te veel en te enthousiast met aardse zaken bezig.
  Mooi stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat we allemaal een porite 'omdenken' kunnen/moeten gebruiken Wendy, positief hersenspoelen noem ik dat ;) Meer gaan denken zoals Jezus, minder als een mens van deze wereld.

   Verwijderen
 4. Omdenken, wat een woord, om wakker te worden geschut. Ik denk aan de tekst: Zoek eerst Zijn koninkrijk.....
  en Rom. 12:" Wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieuwing van uw denken"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies ja, mooie teksten bij dit stukje. Dank je wel Yvonne.

   Verwijderen
 5. Een helder stukje. Ik geloof dat je niet die dingen moet najagen om daar je identiteit aan op te hangen. Daarnaast mag je je talenten gebruiken om diploma's te halen. Op de plek daar waar jij van betekenis kan zijn ben je een stukje van God's koninkrijk. Ik ben nu bezig om mijn diploma voor (medisch)pedicure te halen. Kijk er naar uit om met die kennis mensen in hun eigen omgeving te verzorgen en goede gesprekken te hebben. Dat betekent voor mij een stuk levensvreugde. En ik zou het geweldig vinden om een keer naar een ander land te gaan om daar voeten te verzorgen, voor mensen die dat hard nodig hebben. Verder is mijn koninkrijk in de eerste plaats mijn gezin. De opvoeding van de kinderen, ze leiden naar volwassenheid, ze God leren kennen. Kleine dingen als mensen bemoedigen die op mijn pad komen. Gewoon in je eigen omgeving kun je zoveel betekenen. Ik merk wél dat als ik deze dingen in de klas bespreek dat mijn leraar me een beetje minachtend bekijkt. Hij vind zo'n motivatie onzin, dan ben je echt niet zakelijk. Daarin merk ik dan het verschil, op school vertellen ze alleen maar hoe je het beste zoveel mogelijk geld kunt verdienen;)

  BeantwoordenVerwijderen