dinsdag 23 juli 2013

Wet & genade, een ongelijke strijd? (6)

Hartelijk dank allemaal voor de commentaren, emails en gesprekken die er naar aanleiding van dit onderwerp zijn ontstaan. Vandaag wil ik de blog serie over wet & genade aflsuiten met deel 6. Als je alles nog eens wilt nalezen kan dat via het tabje Bijbelstudies hierboven. Heel in het kort samengevat:
 • Deel 1: het is niet wet of genade, maar wet en genade
 • Deel 2: het gaat niet meer zozeer om het houden of gehoorzamen van de wet, maar om het vervullen van de wet
 • Deel 3: Anderen behandelen zoals we zelf behandeld willen worden, dat is het hart van de Wet en de Profeten
 • Deel 4: Door genade hebben wij de rechtvaardigheid van Jezus Christus ontvangen en kunnen wij de werken doen die Hij deed
 • Deel 5: Liefde is de vervulling van de wet
Zoals ik al eerder schreef, Paulus was een man die als geen ander zowel wet als genade kende. Hij sprak en schreef er veelvuldig over. In Romeinen 6:10-14 legt hij duidelijk uit dat zonde niet over ons moet heersen (want dan zijn we slaven) maar genade (want dan zijn we vrij). Vers 14:  De zonde mag niet langer over u heersen, want u staat niet onder de wet, maar leeft onder de genade. De wet heerst niet meer over ons (maar bestaat natuurlijk nog wel), de wet is dus niet meer onze baas. Wij leven onder genade, onder leiding van de Heilige Geest. De Heilige Geest leidt ons in het vervullen van de wet, want de vrucht van de Heilige Geest in ons leven is LIEFDE.... en liefde is de vervulling van de wet (Romeinen 13:10).

Leven onder genade betekent niet alleen het einde van ons oude, zondige leven, maar het begin van een nieuw vrij leven onder leiding van de Heilige Geest. Leven onder (uit, door) genade betekent niet dat er niets meer te doen valt tot Hij ons komt halen. Integendeel! Lees maar eens mee wat Paulus tegen Timoteus zegt, Hij heeft ons gered en ons geroepen tot een heilige taak, niet op grond van onze daden, maar omdat hij daartoe uit genade besloten had. Deze genade was ons al vóór alle tijden gegeven in Christus Jezus (2 Timoteus 1:9). We zijn geroepen tot een heilige taak! Taak = werk. Niet de werken van de wet, maar de werken van de liefde: anderen behandelen zoals je zelf behandeld wil worden. Bij alles wat je doet kun je jezelf die vraag stellen: hoe wil ik behandeld worden? Met liefde, respect, humor, aandacht, gulheid, goedheid? Doe dat dan ook voor een ander.

Goed, ik kan hier nog wel maanden over doorschrijven, maar uiteraard is het Woord van God zelf veel krachtiger dan enige uitleg. Ik wil deze serie aflsuiten met Romeinen 8:3-4 (ik citeer de Groot Nieuws Bijbel voor alle duidelijkheid), Wat de wet van Mozes niet kon, omdat ze machteloos was door ons zondige bestaan, dat deed God. Hij heeft zijn Zoon in datzelfde zondige bestaan gestuurd als een offer voor de zonde, en daarmee de zonde juist binnen dit bestaan zelf veroordeeld. Zo kunnen wij nu volbrengen wat de wet van ons eist: want we leiden geen leven meer zonder God, maar we leven volgens de Geest van God.

8 opmerkingen:

 1. Helder Marja, een mooie serie heb je ervan gemaakt. Dank je wel voor de duidelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Wendy, uiteindelijk vallen ingewikkelde onderwerpen best mee :)

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk Marja. Jammer genoeg als iets de stempel van ' ingewikkeld' krijgt loopt men er met een boog omheen. Vaak ligt daarin juist zoveel waarheid en informatie maar ook hulplijnen waar een mens wat mee kan. Super!

   Verwijderen
  3. Je hebt helemaal gelijk Anita. Ingewikkeld betekent veelal: dat slaan we maar over... Voor mij juist een uitdaging om er een frisse kijk op te werpen!

   Verwijderen
 2. Dank je wel Marja. Je hebt er een mooie overzichtelijke, frisse serie van gemaakt.
  Fijn, om nog eens rustig na te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je lieve woorden Sjaan, graag gedaan. Sinds kort heb ik de series samengebracht onder het tabje bijbelstudies, altijd handig als je eens iets wilt nalezen of moet voorbereiden voor een groep.

   Verwijderen
 3. Mooi hoe je dit onderwerp naar voren hebt gebracht.
  Wat een genade dat het mogelijk is dat de eis van de wet ook in mij wordt vervuld! Bij het streven naar de liefde door de heilige Geest moet ik direct ook telkens iets anders afwijzen/veroordelen/doden - door diezelfde Geest, namelijk het kwade dat ondanks mijn goede voornemen uit mijn lichaam naar voren wil komen (verderop in Rom 8). Dat gaat hand in hand...
  Voor mij is het belangrijk om de volheid van deze goddelijke liefde te leren kennen. Want deze liefde is niet zomaar een 'goed, lief, aardig' zijn soort van liefde, maar een alles-van-mijzelf-verterende liefde: oftewel zolang IK leef (mij niet 'voor gekruisigd' houd), stelt mijn liefde niets voor... Zelfs al gaf ik alles weg wat ik had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker Annemieke, die liefde is niet ons soort liefde (aardig zijn, houden van), maar bovennatuurlijke liefde.... zoals in: je vijanden liefhebben.
   Ik vraag me wel eens af of we Zijn liefde ooit echt kunnen begrijpen, ik denk dat we daarin altijd tekort schieten, maar het is vrucht van de Geest in ons leven, en vrucht wordt groter :)

   Verwijderen