maandag 10 februari 2014

Geen zorgen (3)

Niet zorgen, maar zoeken! Dat is een nieuwe stelling die ik er deze week tegenaan wil gooien. Geen zorgen maken over van alles en nog wat, maar gericht zoeken naar Gods koninkrijk. Met andere woorden: zoeken naar vrede, vreugde en gerechtigheid, want dat is het koninkrijk van God.

Maar laten we eerst eens verder lezen in Matteus hoofdstuk 6 (vers 31-33), Jezus is aan het woord: Vraag je dus niet bezorgd af: “Wat zullen we eten?” of: “Wat zullen we drinken?” of: “Waarmee zullen we ons kleden?” dat zijn allemaal dingen die de heidenen najagen. Jullie hemelse Vader weet wel dat jullie dat alles nodig hebben. Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. 

Duidelijke taal. Maar misschien denk je wel, ja, ja, die Jezus heeft makkelijk praten, die toverde even brood tevoorschijn als er niet genoeg te eten was en als iemand ziek werd was een handgebaar voldoende om die persoon beter te maken. En als de storm de boot bijna deed zinken legde Hij de natuurkrachten het zwijgen op. Ja, ja...

Toch geeft Jezus hier een heldere boodschap. Je zorgen maken over dagelijkse dingen is heidens, daar moeten we als gelovigen niet in trappen. Jullie hemelse Vader weet wat jullie nodig hebben, staat er. Dus, we hoeven het Hem niet te vertellen... Haha, herken je dat? In gebed vertellen we zo vaak aan God wat er allemaal aan ontbreekt, en hoe moeilijk alles is, en soms gaan we Hem alles nog uitleggen ook. 'Ik weet het, Ik weet het...' zegt de hemelse Vader.

Laten we deze week eens proberen de focus van zorgelijk naar zoekend te verleggen. Is dat makkelijk? Nee. Is dat mogelijk? Ja! We zullen dan God's antwoorden, aanwezigheid en wijsheid bewust moeten zoeken in de situaties waar we zelf niet uit komen. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten