maandag 24 februari 2014

Geen zorgen (4)

Lezen of schrijven jullie wel eens Tweets? Persoonlijk denk ik dat het een goede oefening is om in 140 tekens (of minder) wat leuks, nuttigs of nieuws mee te delen. Er wordt al zoveel gepraat, geschreven en gediscussieerd. Het mag best wat korter :)

Er zijn overigens maar weinig mensen die de kunst echt beheersen om kort maar krachtig een stelling in de groep te gooien. Mijn grote voorbeeld is de Here Jezus zelf! Hij kon een grote menigte met twee regels het zwijgen opleggen. Hij had uitspraken die als een bom binnenvielen. Zijn woorden hadden, en hebben nog steeds, grote impact.

In de vorige blogjes schreef ik al over Zijn uitspraken met betrekking tot 'je zorgen maken' over iets of iemand. Laten we verder lezen in Matteus 6. Vers 34 tekent weer zo'n klapper van Hem op, Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.

De dag van morgen zorgt wel voor zichzelf? Haha, een grap toch zeker? Ik vind het nogal een radicale uitspraak hoor. Als wij ons ergens druk om maken is het wel om de toekomst: morgen, volgende week, volgende maand of zelfs volgend jaar. Ik heb wel eens het gevoel dat Jezus ons hier een beetje uitlacht. Zo van, mensen doe eens even normaal, jullie weten niet eens wat deze dag zal brengen, laat staan dat jullie ook maar enige invloed hebben op de rest van de week.

Per dag leven, een vanzelfsprekendheid in het grootste deel van de wereld, maar tegelijkertijd één van de moeilijkste dingen voor mensen hier in het rijke Westen. Bezittingen, kennis en activieiten vermeerderen immers onze smart... Die uitspraak van Jezus is dus zeker geen grap, maar een hele serieuze opdracht; dagelijks manna, dagelijks brood... die last is meer dan genoeg.

Bid het daarom gerust: Heer, ik wil graag per dag leven.

PS: Jezus zegt dus niet dat we geen plannen voor morgen mogen of kunnen maken, maar wel dat we ons geen zorgen (over die plannen) moeten maken!

4 opmerkingen:

 1. Helemaal waar Marja maar zó moeilijk vaak. Je weet met je verstand wel dat je je geen zorgen hoeft te maken maar soms doe je het onbewust toch weer.
  Een mooi gebed dat je onderaan schrijft. Zo zou het moeten zijn, zo is het. Leven per dag!

  Bij ons in de woonkamer hangt een prachtige spreuk: Gisteren is voorbij, morgen komt nog en vandaag helpt de Here!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een te gekke spreuk Wendy, die moet ik onthouden! THANKS.

   Verwijderen
 2. Dankjewel, gisteren werd ik er ook al aan herinnerd, blijkbaar nodig!:)

  BeantwoordenVerwijderen