maandag 17 maart 2014

Wedergeboorte onder de loep (1)

In de afgelopen weken hebben we in onze huisgroep hoofdstuk tien uit Frisse Kijk behandeld: wedergeboorte. We hadden er interessante gesprekken over, maar tegelijkertijd bleek ook wel dat het niet bij iedereen even duidelijk was, wat de Bijbel daar nu eigenlijk over zegt. De hoogste tijd voor een paar blogjes daarover dus.

In de meeste kerken wordt er (helaas) weinig uitleg over dit onderwerp gegeven. Misschien wel omdat het bij de een als vanzelfsprekend wordt gezien (geef je hart aan Jezus en je bent wedergeboren) en bij de ander als iets wat niet binnen de theologie past (wij leven al vanuit een Christelijke traditie). Toch denk ik dat iedere Christen de wedergeboorte (geestelijke/nieuwe geboorte) moet begrijpen en aan een ander uit zou moeten kunnen leggen.

Op verschillende plaatsen in de Bijbel wordt gesproken over 'opnieuw geboren worden', maar het meest bekende gedeelte is wel te vinden in Johannes 3. Jezus is daar in gesprek met de Joodse wetgeleerde Nicodemus. Hij vertelt hem (vers 3): ‘Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien.’ Het koninkrijk van God zien... kan jij dat? Begrijp jij waar dat over gaat? We kunnen het Koninkrijk* (waar Jezus veelvuldig over sprak) niet zien, niet bevatten of begrijpen als we niet wedergeboren zijn. Dat is nogal wat. Dat geeft al aan hoe belangrijk het is om opnieuw geboren te worden.

Jezus spreekt hier over het opengaan van onze geestelijke ogen, zodat we Zijn Koninkrijk kunnen zien (begrijpen) voor wat het is: geen zichtbare plaats of land, maar een geestelijke dimensie waarin rechtvaardigheid, vrede en vreugde regeren met kracht. Waarom doen zoveel mensen moeilijk, ingewikkeld of juist vaag over de wedergeboorte, met name binnen de kerken....? In vers 7 van datzelfde hoofdstuk zegt Jezus: Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden. Wees niet verbaasd! Het hoort erbij.

* Zie ook de mini blogserie over het Koninkrijk

5 opmerkingen:

 1. Voor een Bijbelstudie over het gesprek van Jezus met Nicodemus, ga naar:

  http://www.bekering.nl/alzolief1.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je toevoeging Ger, mooie, duidelijke website heb je!

   Verwijderen
 2. Mooi thema heb je weer te pakken Marja. Ik ga je weer volgen.
  Wedergeboorte is essentieel denk ik. Op dat moment ontvang je ook de Heilige Geest en 'gaan je ogen open'. Je gaat hier ook vast nog wel wat over schrijven ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Wendy, voor het volgen van deze serie. Ik hou de blogjes kort... spannend, want er komt inderdaad veel aan bod.

   Verwijderen
 3. Wedergeboorte, a must have :-). Een geweldig onderwerp welke gelukkig in onze kerk bijna altijd het gesprek van de "dag" is en heel vaak onderwerp van discussie in de goede zin van het woord. Wedergeboorte: geloven in het offer van Jezus Christus, wat tevens betekend dat je begrijpt dat Romeinen 3 jouw uitgangspositie is. Opnieuw geboren worden is een nieuwe geest krijgen, waardoor er weer een relatie is met G'ds Geest en door G'ds Geest (jouw Trooster), dus met de Vader. Daar is je begin punt van hervorming door de vernieuwing van je denken. Als je niet die plaats (voor) je ziet die Jezus door Zijn dood voor ons heeft bewerkt dan heb je er ook geen deel aan. Als je na volledig gereinigd te zijn, en door voetwassing deel hebt aan Christus heb je dus ook deel als koningskind als burger, aan dat nieuwe koninkrijk, maar dat geldt hen die reeds gewassen zijn, wat een vervolg stap is op de wedergeboorte. Zonde is omdat ze in Mij niet geloven. Gered zijn is, omdat ze in Mij geloven, als de Weg, de Waarheid en het Leven. Ons pad naar de troon van G'd.

  BeantwoordenVerwijderen