zaterdag 22 maart 2014

Wedergeboorte onder de loep (2)

Het vorige blogje eindigde met een vraag: waarom doen zoveel mensen moeilijk, ingewikkeld of juist vaag over de wedergeboorte, met name binnen de kerken....? Ik weet het antwoord daarop eerlijk gezegd niet, volgens mij is er niet echt een reden voor. Jezus vindt ook dat we niet moeilijk moeten doen: Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden (Johannes 3:7). Wees niet verbaasd! Het hoort erbij.

De Bijbel laat zien dat Hij voorafgaand aan die woorden tegen de Joodse wetsgeleerde Nicodemus zegt: Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk. Wel, duhhhh, denk je dan misschien... dat is logisch natuurlijk.  Niet bepaald wat we verwachten van een gesprek op niveau tussen de Zoon van God en een theoloog. Maar weet je wat er te leren valt uit die woorden van Jezus? Er is meer dan een menselijke geboorte, er is ook een geestelijke geboorte. Dat zijn twee verschillende dingen.

Kijk, dat maakt het leven al een stuk eenvoudiger. We komen op deze aarde door de menselijke geboorte. Daar hebben we zelf niets over te zeggen gehad, het was een keuze van onze ouder(s) (om de zwangerschap uit te dragen). Daarnaast is er blijkbaar ook nog zoiets als een geestelijke geboorte. Hebben we daar zelf wel wat over te zeggen of worden we ook daarmee overvallen? Lees het in de volgende blog....

3 opmerkingen:

 1. Oehhh mooie kliffhanger, Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kiezen ouders zelf voor fysieke / menselijke geboorte van hun kind?
   Juist dat kind, juist op dat moment?
   Ik waag het te betwijfelen ...
   Ingrid Grievink

   Verwijderen
 2. Ingrid, je hebt gelijk... ik heb dat niet duidelijk omschreven. Ik bedoel dat het de keus van de ouders is om de zwangerschap te voldragen, om het kind ter wereld te laten komen. Er worden tenslotte heel veel kinderen geaborteerd.
  De conceptie en zwangerschap, geloof ik, is een gift van de Schepper.

  BeantwoordenVerwijderen