woensdag 8 juli 2015

A = Apostel

Op mijn zomervakantieleesplankje (mooi woord voor galgje) staat A voor Apostel.

Het is een woord dat alleen in het Nieuwe Testament voorkomt. Jezus introduceerde de term toen Hij een aantal van Zijn leerlingen aanstelde als apostelen. In Marcus 3:14 staat ook wat dat inhield:

Hij stelde twaalf van hen aan als apostel;- ze moesten hem vergezellen, en hij wilde hen ook uitzenden om het goede nieuws bekend te maken.

Leerlingen van de Here Jezus die werden aangesteld als apostel hadden een duidelijke functie:
 • ze moesten dicht bij Jezus blijven
 • bereid zijn om uitgezonden te worden en
 • het goede nieuws verder vertellen
Zijn er in die tijd meer dan twaalf apostelen geweest? Ja! Paulus was een hele bekende bijvoorbeeld. Bestaan apostelen nog steeds? Ja zeker! Ze worden ook vandaag nog door de Here Jezus aangesteld voor de opbouw van Zijn gemeente wereldwijd. In Efeziers 4;11-12 staat het zo: En hij [Jezus] is het die apostelen heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, herders en leraren, om de heiligen toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van Christus opgebouwd.

De vijf genoemde functies zijn er om de gemeente (ook wel het lichaam van Christus genoemd) op te bouwen. De meeste kerken van tegenwoordig (er)kennen wel evangelieverkondigers, herders en leraren, maar in mindere mate apostelen en profeten. Dat is jammer, want ook deze mensen zijn nodig om (nieuwe) gelovigen toe te rusten voor werk in dienst van God!

Als je een duidelijke roeping in je leven hebt (een drang, een verlangen) om dicht bij Jezus te blijven, erop uit te gaan en het goede nieuws te verkondigen (in je dorp of aan de andere kant van de wereld), dan is dat een aanstelling van Jezus zelf. Laat je dan door NIEMAND tegenhouden om aan die roeping gehoor te geven!

8 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Ja Walter, dat doe jij, je bent een apostel, een kerkplanter! Zegen broeder.

   Verwijderen
 2. Bij de A is het al zo mooi.
  Wat gaat er allemaal nog komen?
  Las dit met veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een goed begin is het halve werk, toch? Ik weet zelf ook nog niet wat er allemaal komt... maar ik vertrouw erop dat het verfrissend wordt!

   Verwijderen
 3. Dank je wel voor je mooi A-B-C. Eén van de kenmerken van apostelen is toch dat ze Jezus Christus gezien moet hebben, om door Hem te kunnen worden afgevaardigd? Paulus schreef daarom: "het allerlaatst is Hij ook aan mij verschenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëlla, zo heb ik dat eerlijk gezegd nog nooit gelezen. Jezus verscheen aan velen na Zijn opstanding en aan Paulus in een soort visoen (want Hij was al naar de Hemel voor zover ik weet). Dus ik lees het zo dat Paulus zich er over verwondert dat Hij toch nog aan hem verscheen....
   Dat een apostel Jezus gezien moet hebben staat naar mijn weten nergens in de Bijbel, dan zouden er geen apostelen meer zijn en dan klopt die tekst in Efeziers niet. maar als daar een tekst voor is dan hoor ik die graag, leuk om te onderzoeken!

   Verwijderen
 4. Ik ga lezen van A tot Z Marja.
  Ben benieuwd wat ik tegenkom.

  BeantwoordenVerwijderen