woensdag 22 juli 2015

E = Evangelie

Op mijn zomervakantieleesplankje staat E voor Evangelie.

Evangelie komt van het Griekse woord euangelion (εὐαγγέλιον), dat goede of blijde bood-schap betekent.

Wij gebruiken het vaak om een genre van een Bijbelboek aan te duiden, bijvoorbeeld: het evangelie van Marcus of Johannes. Met andere woorden: het goede nieuws zoals zij dat opschreven.

Aan goed nieuws gaat meestal een slechte situatie vooraf. Bijbels gezien is dat ook zo. Alle mensen worden met een zondige natuur geboren en wat dat allemaal tot gevolg heeft, kunnen we dagelijks om ons heen zien. Het goede nieuws is dat Jezus Christus voor onze zonden stierf, ons volledig heeft vergeven en in ons wil wonen met Zijn Heilige Geest om ons te helpen in het leven.

Wie wil dat nou niet, zou je denken? Het goede nieuws is gratis, maar niet goedkoop. Het kostte Jezus Zijn leven en Hij verwacht ook van ons dat we ons zondige, gezapige, gezellige, goddeloze, gekke, grillige, gebroken leven op willen geven voor Hem.

Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? (Marcus 8:35-36).

7 opmerkingen:

 1. Los laten.... dat is het he, los laten! Dat kan voor velen best wel zwaar zijn. Het 'onbekende' tegemoet gaan. Daar bedoel ik mee- 'hoe nu verder?' Niet zozeer niet richting het eeuwige leven willen - maar "hoe doe ik dat?" Een mooi stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loslaten is inderdaad iets wat we soms dagelijks moeten doen... dingen, ideeen, meningen, plannen, zorgen... maar Hij komt altijd met een oplossing!

   Verwijderen
 2. Mooi stuk, alles loslaten en Zijn Blijde Boodschap gaan rond vertellen. Als leerling van onze Heer Jezus Christus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vrijwillig opgeven, loslaten... zoals Jezus dat deed!

   Verwijderen
 3. Mooi stukje. Ik vind de foto met de stoepkrijt tekening geweldig! Zo zou ik ook met kunst in krijten wat kunnen betekenen. Geweldig! wie weet...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi stukje heb je geschreven. Ja, goede staat nu voor de ouderwetse "heilbrengende" boodschap. En heilbrengend is weer zegen brengend. Wat een zegen: de boodschap van het Lam van God!

  BeantwoordenVerwijderen