vrijdag 10 juli 2015

B = Bidden

Op mijn zomervakantieleesplankje staat B voor Bidden.

Bidden is praten met God en we zien in de Bijbel hoe Jezus hierin een voorbeeld gaf. Hij ging regelmatig (in alle vroegte) naar eenzame plaatsen om te bidden. 

Vaak hebben wij geleerd dat bidden iets is wat we met gebogen hoofd, gesloten ogen en gevouwen handen doen... maar dat komt niet persé in de Bijbel voor (wat overigens niet wil zeggen dat het zo niet kan hoor), maar bidden kan op heel veel manieren:
 • Geknield (Handelingen 9:40)
 • Vol vuur (Handelingen 12:5)
 • Met geheven handen (1 Timoteus 2:8)
 • Omhoog kijkend (Lukas 9:16)
 • In de richting van een stad of land (1 Koningen 8:44)
 • Zonder ophouden (1 Thessalonicenzen 5:17)
Jezus zegt iets heel belangrijks over bidden: Bij het bidden moeten jullie niet eindeloos voortprevelen zoals de heidenen, die denken dat ze door hun overvloed aan woorden verhoord zullen worden (Matteüs 6:7). In sommige vertalingen staat dat we niet met omhaal van woorden moeten bidden. Fijn, we kunnen het dus eenvoudig houden, zoals we tegen een geliefde vriend zouden spreken.

In de meeste wereldreligies is het gewoonte om vastgestelde gebeden uit een boekje te bidden. Daar is op zich ook niets mis mee. Maar de Bijbel roept ons op om het anders te doen: Laat u bij het bidden leiden door de Geest, iedere keer dat u bidt.

4 opmerkingen:

 1. Ik bid in de vroege ochtend met de fltuitende vogels rond mij, soms een kort gebed en een stil moment houden. Maar dat stil moment voor Hem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn inderdaad vele manieren en plaatsen om te bidden, of stil te zijn Walter, mooi dat je meeleest!

   Verwijderen
 2. Heel mooi en eenvoudig. Een fijne opfrisser voor mezelf. Dank je.
  http://thuisblijvenvakantie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Altijd fijn als de stukjes de naam van de blog eer aan doen Aritha :) FRIS!

   Verwijderen