vrijdag 16 oktober 2015

R = Rechtvaardig

Op mijn zomervakantieleespankje staat R voor Rechtvaardig.

De Bijbel zegt: Er is geen mens rechtvaardig, zelfs niet één (Romeinen 3:10). Oeps, dat is niet zo mooi. Wat is dat dan precies, rechtvaardig zijn?

Volgens de verschillende woordenboeken is rechtvaardig ook wel: gegrond, billijk, eerlijk, gerecht, gewettigd, terecht deugdzaam, rechtschapen, handelend in overeenstemming met bepaalde ethische beginselen.

Deftige woorden voor een mensheid die een rechtvaardige status probeert te bereiken door een 'goed' mens te zijn, door rituelen uit te voeren, wetten te houden, god in zichzelf te zoeken, gebeden te citeren en met regelmaat gebouwen te bezoeken waarin God zou wonen....

Jezus ziet al dat religieuze getob op zoek naar een schoon geweten aan. In Zijn tijd berispte Hij de schriftgeleerden: U wilt bij de mensen altijd voor rechtvaardig doorgaan, maar God kent uw hart. Wat bij de mensen in hoog aanzien staat, is een gruwel in de ogen van God (Lukas 16:15). Uit die woorden kunnen we nog steeds een belangrijke les halen.

Een mens kan niet rechtvaardig worden door zijn/haar best te doen voor God (of mensen). Een mens kan alleen rechtvaardig worden door te geloven en erkennen dat Jezus Christus ook voor hem/haar aan het kruis is gestorven. God heeft hem [Jezus] die de zonde niet kende voor ons één gemaakt met de zonde, zodat wij door hem rechtvaardig voor God konden worden (2 Korintiërs 5:21)

Laten we het alsjeblieft niet ingewikkelder maken! We kunnen totaal vrij zijn van zonde, schuld, schaamte en het zoeken naar erkenning. In Romeinen 10:9-10 staat het zo:

Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God Hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered. Als uw hart gelooft, zult u rechtvaardig worden verklaard; als uw mond belijdt, zult u worden gered.

4 opmerkingen:

 1. Halleluja, Amen, zo moet het zijn aan Zijn Woord houden altijd en in elke situatie waar wij ons bevinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel mooi. Zo is het!
  Je blijft trouwens optimistisch met je zomerleesplankje! Geweldig op deze herfstige dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het duurt wat langer om een heel alfabet te doen dan ik van plan was, met 1x bloggen per week :)

   Verwijderen