vrijdag 23 oktober 2015

S = Stilte

Op mijn zomervakantieleespankje staat S voor Stilte.

Stilte is in onze luidruchtige wereld, waarin alles en iedereen schreeuwt om aandacht, kostbaarder dan goud.

Het woeden van een grote boze wereld raast om ons mensen heen, waardoor we ons soms heel klein kunnen voelen. Van al dat razen en tieren kunnen we moe en angstig worden... en dan ineens staat daar temidden van die storm de rust en stilte zelf: Jezus Christus. De situatie op het meer van Galilea tweeduizend jaar geleden is zo herkenbaar in onze tijd:

En zie, er ontstond een grote onstuimigheid in de zee, zodat het schip door de golven bedekt werd; maar Hij sliep. En Zijn discipelen kwamen bij Hem, wekten Hem en zeiden: Heere, red ons, wij vergaan! En Hij zei tegen hen: Waarom bent u angstig, kleingelovigen? Toen stond Hij op en bestrafte de winden en de zee, en er kwam een grote stilte. De mensen verwonderden zich en zeiden: Wat voor Iemand is Dit, dat zelfs de winden en de zee Hem gehoorzaam zijn? (Matteus 7:24-27)

Het gekke is dat velen naar stilte verlangen, maar er tegelijkertijd bang voor zijn. Eigenlijk is dat helemaal niet nodig want we kunnen leren om van stilte te genieten. Dat kan bijvoorbeeld door een schrift bij de hand te houden en de woorden die God tot je gaat spreken op te schrijven. Dan wordt stilte ineens weer kostbaar. Helaas is stilte allang niet meer vanzelfsprekend, we moeten het bewust opzoeken, een plek en tijd creëren. De psalmist schrijft (Psalm 131:2),

Ik ben stil geworden, ik heb mijn ziel tot rust gebracht. Als een kind op de arm van zijn moeder, als een kind is mijn ziel in mij.

Zoek de stilte eens op deze week en luister...

6 opmerkingen:

 1. Toch zoek ik elke dag een half uur op in de stilte om bij Hem te zijn, en in de weekend langer. Soms ga ik een paar dagen weg van alle drukte om in stilte het Gods Woord te lezen en te bestuderen. Ook om te bidden en stil te zijn moest Hij mij antwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn goede gewoontes Walter en heel noodzakelijk ook. Ik doe het ook!

   Verwijderen
 2. Hoe bijzonder. We lazen gisteravond nog dat Bijbelgedeelte uit Mattheüs met een stukje uit het dagboek 5 minuten van Giesen en we vonden het opnieuw zo mooi en troostvol. En nu lees ik dit stukje van jou. Het is wel heel duidelijk dat we Christus aan boord hebben. Gelukkig maar. Die gedachte stilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi he, als de dingen zo op hun plaats vallen.... God wil dan duidelijk iets zeggen!

   Verwijderen
 3. Een mooi stukje Marja. Ik zie de stilte zoeken ook echt als iets waardevols maar niet als doel op zich. De stilte is voor mij een middel om naar Gods stem te luisteren en dit luisteren naar Gods stem gaat altijd via de Bijbel, het Woord van God.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is geen doel op zich, maar wel noodzaak denk ik. Hij spreekt altijd, maar wij luisteren maar zo weinig...

   Verwijderen