vrijdag 30 oktober 2015

T = Tempel

Op mijn zomervakantieleesplankje staat T voor Tempel.

Een tempel is in de meeste religies een (gebeds)gebouw waarin God of goden vereerd worden. Ook in de Bijbel wordt veel over de tempel in Jeruzalem gesproken, zowel in het Oude als Nieuwe Testament.

Later zijn er over heel de wereld kerken en kathedralen gebouwd met dezelfde achterliggende gedachte: een plaats voor gebed, eredienst, een plaats waar God aanwezig is.

We kunnen God inderdaad 'ervaren' in een tempel of kerk, maar het is niet Zijn verblijfplaats. De Bijbel is daar duidelijk over: Toch woont de Allerhoogste niet in een huis dat door mensenhanden is gemaakt, zoals de profeet zegt: “De hemel is mijn troon, de aarde mijn voetenbank. Hoe zouden jullie dan een huis voor mij kunnen bouwen – zegt de Heer –, een plaats waar ik kan rusten? Heb ik dit alles niet met eigen handen gemaakt?” (Handelingen 7:48-50). 

Inderdaad ja, God kiest ervoor te wonen in een tempel die Hij zelf heeft gemaakt: het menselijk lichaam. Dat is het mooiste gebouw dat er bestaat. Het is een plek door God zelf geschapen, een plek waar Hij heel dicht bij ons kan zijn en wij heel dicht bij Hem. In 2 Korintiërs 6:16 staat het zo: Wijzelf zijn de tempel van de levende God, zoals God heeft gezegd: ‘Ik zal bij hen wonen en in hun midden verkeren, ik zal hun God zijn en zij mijn volk.' Dat is God met ons... Immanuel.

Je hoeft niet ver te zoeken om God dichtbij te ervaren. Nodig Hem uit om bij je te komen wonen!

6 opmerkingen:

 1. Mooi, ik heb er niets aan toe te voegen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi, dan laat ik het zo :) Dank je wel Wendy voor het meelezen!

   Verwijderen
 2. Dank voor je mooie heldere uitleg. Ooit heb ik een cinquiano (Spaanse dichtvorm van 5 regels met 2,8,6,4,2 lettergrepen) geschreven over hoe ik me de nabijheid van God voorstel.

  In Hem,

  Ik ben,
  als vruchtwater rond een foetus,
  zo is Hij om mij heen,
  Zijn warme schoot,
  mijn burcht.

  Uit: Verstillend Licht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi omschreven Coby, In Hem zijn wij en Hij in ons.

   Verwijderen