zondag 17 januari 2016

Vergeven is niet: goedpraten

In mijn vorige blogje introduceerde ik mijn nieuwste boek Ik eer jou, een frisse kijk op het gebod 'eert uw vader en moeder'.

Als onderlegger voor dat boek heb ik een tekst van de apostel Paulus over dit onderwerp gebruikt (Efeziërs 6:1-4):

Kinderen, gehoorzaam uw ouders in de geest van Christus: dat is uw plicht. Eer uw vader en uw moeder is het eerste gebod waaraan een belofte is verbonden, die luidt: Dan zal het u goed gaan en zult u lang leven op aarde. Ouders, maak uw kinderen niet kwaad, maar breng ze groot door ze te vormen en te vermanen zoals de Heer dat wil.

Uit deze tekst blijkt duidelijk dat er actie wordt verwacht van zowel kinderen als ouders, er is hier geen sprake van eenrichtingsverkeer. Sterker nog, er is hier evenmin sprake van tweerichtingsverkeer. God speelt namelijk ook een rol, Hij is degene die een belofte geeft.

In Ik eer jou stel ik dat voor als een driehoek: Welke kant ouders ook opgaan, ze komen of God of hun kinderen tegen. Welke kant kinderen ook opgaan, ze komen of God of hun ouders tegen. En God? Hij komt ons altijd tegemoet.

Deze verbinding tussen God, ouders en kinderen wordt in de drie deeltjes van het boek besproken. Daarbij ben ik moeilijke situaties niet uit de weg gegaan. Je kunt ze wellicht zelf wel opnoemen: misbruik, verlating, autoritair gedrag, liefdeloosheid... alles komt aan bod. Alles wordt gespiegeld aan de vader-kind relatie die God en Jezus hebben. We kunnen heel veel van hen leren.

Een van de onderwerpen in het boek is vergeving. Daarbij komt bijvoorbeeld aan bod dat het soms beter is om vergeving te schenken dan een levenlang te wachten tot vergeving wordt gevraagd. Verder wordt ook ingegaan op wat vergeving NIET is: fout gedrag goed praten, doen alsof erge dingen niet gebeurd zijn etc.

In het boek geef ik verder een aantal praktische tips om je ouders toch te kunnen eren als je een moeilijke jeugd hebt gehad. Niet dat dat het verleden kan veranderen, maar het zal zeker je toekomst beinvloeden! Dat is namelijk waar die belofte van God om de hoek komt kijken: het zal je goed gaan. Wie wil dat nu niet?

Ik eer jou is voor slechts 9,90 EURO bij elke christelijke boekhandel te bestellen. 

6 opmerkingen:

 1. Dat heb je mooi uitgelegd Marja. En ja, het boek is de moeite waard, prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Wendy, niet het makkelijkste onderwerp om over te schrijven, maar fijn dat mijn poging de moeite waard is!

   Verwijderen
 2. Het leuke aan dit boek is dat je op een humoristische manier moeilijke kwesties aan de orde stelt. Je houdt de lezer als het ware een spiegel voor.
  "Als we beweren dat we de wet niet kunnen vervullen beweren we dat we niet kunnen liefhebben." Hoe simpel kan het zijn. En hoe je beschrijft dat mensen kosten nog moeite besparen om langer te leven, er jong en vitaal uit te zien terwijl de Bijbel er zo helder over is. Ik heb het boek met veel genoegen en respect gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Coby, bedankt voor je commentaar op het boek, ik heb een en ander kort verwerkt in de volgende blogpost!

   Verwijderen