zaterdag 30 januari 2016

Opgegroeid in een streng gelovig gezin....

In mijn vorige blogje haalde ik wat reacties van lezers aan op mijn nieuwste boek Ik eer jou. Aanbevelingen van lezers werken tenslotte altijd beter dan een praatje van de schrijver zelf... die tenslotte toch zijn of haar boek wil verkopen :)

Bij het schrijven van Ik eer jou (een verfrissend boek over het gebod 'eert uw vader en moeder') heb ik een aantal mensen betrokken met diverse achtergronden en uit verschillende gezinssituaties. Een aantal van hun verhalen zijn opgenomen in het boek. Misschien zijn flarden van hun herinneringen herkenbaar voor je.

"Ik ben opgegroeid in een streng gelovig gezin. Vele malen in mijn leven heb ik gehoord dat ik bij de geboorte misschien wel verwisseld was of dat ik er een van een tweeling was. Al vroeg ben ik daarom op God gaan vertrouwen. Dit kwam door heftige gebeurtenissen in mijn jeugd. Toen mijn moeder beviel van haar derde kind ben ik zes weken bij een echtpaar uit de gemeente geweest. Ik was toen nog geen drie jaar oud. Ik herinner me daar nog flarden van. Ik denk dat toen het loslatingsproces al is begonnen."

"Enkele jaren geleden zou ik over het onderwerp ‘eert uw vader en moeder’ vol bitterheid en onvergevingsgezindheid hebben geschreven. Ik heb nare herinneringen. Mijn moeder kon me bijvoorbeeld midden in een kamer voor gek zetten door iets te zeggen. Ik heb gevraagd waarom ze dit deed en dat het me pijn had gedaan. Het was voor mij heel wat om mijn grenzen aan te geven en het zelf op te lossen. Zij heeft toen voor het eerst in haar leven tegen mij gezegd dat ze dat beter niet had kunnen zeggen. Dit is een bemoediging voor mensen die in een soortgelijke situatie verkeren. Wanneer wij aangeven dat woorden pijn doen, kan er wel degelijk iets veranderen."

"Mijn ouders zijn gescheiden toen ik elf was. Ik ben toen vrij snel bang geworden voor mijn vader, al begreep ik zelf niet precies waarom. Achteraf denk ik dat het kwam doordat ik zag wat voor effect hij op mijn moeder had: die zat er zo doorheen na bijna twintig jaar huwelijk dat ze een jaar lang bijna de hele dag sliep."

"Langzamerhand ben ik ook anders tegen mijn vader aan gaan kijken. Ik keur absoluut niet goed wat hij heeft gedaan, maar ik gun de man die ik ooit haatte nu ook een liefdevolle relatie met God en zijn medemensen. Ik hoop en bid dat hij zal durven inzien wat hij heeft gedaan, zodat hij daar vergeving van God voor kan aanvaarden en mag leven vanuit Zijn liefde en genade in de jaren die hij nog heeft."

Ieder situatie is anders, elk verhaal bijzonder. Of je nu uit een streng, liefdevol, chaotisch of harmonieus gezin komt, er valt heel veel te leren van de eeuwenoude lessen in dit boek. Het 5e gebod 'Eert uw vader en moeder' wordt overigens besproken en uitgediept vanuit de woorden van de apostel Paulus in Efeziërs 6:1-4.

Het boek is voor slechts 9,90 EURO bij elke christelijke boekhandel te bestellen. 

TIP: Lees het samen met een gezins- of familielid!

3 opmerkingen:

 1. Als kindsaf ging ik met mijn vader mee naar de dienst, dat was ik zo gewoon. Enkele jaren later zei mij vader tegen mij " je zijt vrij om te doen wat je wilt, maar blijf op het rechte pad ".
  Dat vond ik zo aangrijpend en toch over nagedacht en verschillende keren niet geweest, voelde ik dat ik iets miste. Zo terug naar de gemeente gegaan jaren gedaan heb ik besloten om op mijn 18de te laten dopen.
  Maar spijtig genoeg stierf mijn vader een paar maanden tevoren, had het graag gehad dat hij erbij geweest was. Toen heb ik zijn favoriete Bijbelvers overgenomen voor mijn doop.
  Openbaring 3:20 Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij.
  Door mijn vader ben ik verder gegaan als evangelist, pastoraal medewerker en vanaf 2014 een Thuisgemeente begonnen. Dank u papa om mij de keuze te laten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontroerend Walter, het boek opent herinneringen. Mooi om jouw verhaal te lezen. Dank!

   Verwijderen
 2. Wat een mooie herinneringen aan je vader Walter, wow, jij kan ook wel een boek schrijven denk ik:) Dank je wel voor het delen van verhaal, mooi om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen