woensdag 18 mei 2016

Frisse kijk op drie-eenheid (3)

In het vorige blogje schreef ik over God de Vader, Zoon en Geest, drie persoonlijkheden die samen één God zijn. Zij werken altijd in samenhang en daar zouden wij mensen een voorbeeld aan moeten nemen. Wij zijn immers geschapen naar het evenbeeld van God: geest, ziel en lichaam en toch één wezen.

Het heeft mij persoonlijk enorm geholpen een beter beeld van God én van mijzelf te vormen toen ik dat ging begrijpen. We vinden het niet raar dat God de Zoon (Jezus) met God de Vader spreekt terwijl Zij toch één zijn. Evenzo is het niet raar als ik met mezelf praat (geest en ziel) over bepaalde zaken, terwijl ik toch één menselijk wezen ben. Ik denk dat iedereen zichzelf weleens toespreekt, zo van: 'Nou joh, kom op, niet zo twijfelen, doe het gewoon'.  Of... nou ja, vul maar in.

Een prachtig voorbeeld van de samenhang zoals God ons dat voordoet, is te vinden in de zegen in 2 Korintiërs 13:13,  De genade van de Heer Jezus Christus, de liefde van God en de eenheid met de heilige Geest zij met u allen. Genade, liefde en eenheid, drie verschillende dingen die ons gegeven worden door de Zoon, God (de Vader) en de Geest. We kunnen genade niet los zien van liefde en liefde niet los van de eenheid (band, intimiteit) met de Heilige Geest en vice versa.
 • Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen (Johannes 1:17)
 • Mogen onze Heer Jezus Christus en God, onze Vader, die ons zijn liefde heeft getoond en ons door zijn genade blijvende steun en goede hoop gegeven heeft, u aanmoedigen en sterken in al het goede dat u doet en zegt (2 Tessalonicenzen 2:16-17)
 • Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft (Efeziërs 4:3)
Overal in de Bijbel vind je die samenhang, die samenwerking. Jezus zegt dat Hij zonder de Vader niets kan doen. Ook de Heilige Geest doet niets uit zichzelf, maar krijgt Zijn instructies van de Vader. Jezus zegt overigens ook tegen ons: Zonder mij kun je niets doen. Drie-eenheid geeft afhankelijkheid aan elkaar weer, zowel voor God als voor mensen!

12 opmerkingen:

 1. Exodus 20:1 Toen sprak God al deze woorden:enz.
  1 Thessalonicenzen 3:3 opdat Hij uw harten zou versterken om onberispelijk te zijn in heiliging voor het aangezicht van onze God en Vader, bij de komst van onze Heere Jezus Christus met al Zijn heiligen. Amen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Marja. En ik denk dan direct door in mijn straatje: Als mens moet je dus innerlijk niet verdeeld zijn. Anders wordt het een spraakverwarring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is mooi gezegd Chiel, en ik geloof zeker dat je die vergelijking door kunt trekken. Innerlijke verdeeldheid is zwakte.

   Verwijderen
 3. Dank voor je heldere uiteenzetting Marja, ik heb ooit gehoord dat de Heilige Geest de heen en weer beweging is tussen de Vader en de Zoon, dat vond ik ook wel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker mooi Coby... en ja, er valt zoveel voer te schrijven enz eggen, maar ik wil m'n blogjes kort houden :)

   Verwijderen
 4. Ik had het als kind al door. Als iets van mijn vader niet mocht vroeg ik het aan mijn moeder en deze zei vaak weer 'vraag het maar aan je vader!Ik zei dan soms dat ik in de geest wel wist dat hij dit goed vond en kreeg dan toch mijn zin.Is dit wat je bedoeld met de 'drie-eenheid?'. ? Ditzelfde had ik laatst met God ook,die had ook even geen tijd ('t was zijn rustdag) waarop hij zei vraag het maar aan de heilige geest hoor en anders maar aan Jezus! Heel menselijk dus!? Kom op lieve mensen neem God wat serieuzer en leg er niet zo vaak woorden in die je eigen ego strelen!! Be blessed, André.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Andre, bedankt voor je reactie op deze blogpost/serie, al begrijp ik het niet helemaal...

   Verwijderen
 5. Het een kan niet zonder het andere. Wonderlijk mooi als je er over nadenkt.

  Lentegroet,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he, die verbondenheid is een mooi voorbeeld voor ons allemaal!

   Verwijderen