dinsdag 24 mei 2016

Frisse kijk op drie-eenheid (4)

In mijn eerste blogje over de drie-eenheid schreef ik het al: 'de term drie-eenheid komt niet in de Bijbel voor, er is dus geen heldere Bijbelse definitie. De term is een samenvoeging van twee woorden: 'drie' en 'eenheid' en heeft betrekking op God. God is drie en tegelijkertijd één.'

Jezus spreekt overigens wel duidelijk over het belang van die drie-eenheid als Hij de grote opdracht aan Zijn volgelingen geeft, zoals beschreven in Matteus 28:19-20, Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb. En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.

In de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest... Ik vind dat wonderlijk. In de Bijbel wordt veelvuldig gesproken over de naam van God, soms kortweg over dé naam, השם is Hebreeuws voor Hashem; de naam. Maar Jezus spreekt hier over de naam van de Vader, de naam van de Zoon en de naam van de Geest. Hij noemt ze in één adem en toch alle drie apart.

God is één (JHWH is Zijn naam en dat betekent 'Ik zal er zijn', zie Exodus 3;14) en toch hebben ook de Vader, Zoon en Geest weer aparte namen die iets zeggen over hun karakter, hun werk, hun achtergrond. Ik heb er een paar opgezocht:
 • Vader van de heerlijkheid (Efeziërs 1:17), Vader van de barmhartigheden (1 Corintiërs 1:3) en Vader van de geesten (Hebreeën 12:9)
 • Zoon van David, Zoon van de Allerhoogste, de eniggeboren Zoon, Zoon van God
 • Geest van de waarheid, Geest van Christus (Romeinen 8:9), de heilige Geest van de belofte (Efeziërs 1:13) en de eeuwige Geest (Hebreeën 9:14)
Het is een fascinerend concept, drie en toch één. Het Hebreeuwse woord voor één is echad, אֶחָד Het woord wordt ook gebruikt voor de man en vrouw die één worden, je zou dus beter kunnen lezen: eenheid. En daar zijn alle geleerden het gelukkig over eens: in Hem is geen verdeeldheid, geen scheiding, geen tweedracht of onenigheid. God is in volmaakte harmonie met Zichzelf en Hij wil dat wij ook daarin op Hem lijken!

7 opmerkingen:

 1. Fijn dat je deze info deelt Marja, dankjewel! We hadden afgelopen zondag in de Martinikerk te Groningen een heel bijzondere preek over dit thema omdat het de zondag van de drie-eenheid was. Hij is nog te beluisteren via kerkomroep.nl Ook heel verhelderend met een voorbeeld van water/ijs/waterdamp.
  En heel toevallig heb ik vanmorgen een gedichtje over een dopeling online gezet dat ook weer op jouw blog van toepassing is..... Ik plak het hier ook wel even.

  Kind van God,
  je bent gedoopt
  in de naam
  van de Vader,
  je Schepper,
  de Zoon,
  je Redder,
  en de Heilige Geest,
  je Helper
  die altijd bij je is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig gedicht Coby, past er zo mooi bij. Dank je wel voor je waardevolle aanvulling!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik blijf het ook moeilijk vinden Marja de drie-eenheid. Ik wéét dat het zo is en geloof het maar begrijpen doe ik het niet. Ik zie uit naar de dag dat ik het volkomen mag en zal doorgronden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wendy, ik heb weleens gehoord dat David Wilkerson een tijdlang op deze manier bad: 's ochtends tot Jezus, 's middags to de Vader en 's avonds tot de Heilige Geest.... om zo hun persoonlijkheden beter te leren kennen.

   Verwijderen
  2. Beste Wendy Born.Nog maar een keer dan;
   Ik had het als kind al door. Als iets van mijn vader niet mocht vroeg ik het aan mijn moeder en deze zei vaak weer 'vraag het maar aan je vader!Ik zei dan soms dat ik in de geest wel wist dat hij dit goed vond en kreeg dan toch mijn zin. Is dit wat je bedoeld met de 'drie-eenheid?'. ? Ditzelfde had ik laatst met God ook, die had ook even geen tijd ('t was zijn rustdag) waarop hij zei vraag het maar aan de heilige geest hoor en anders maar aan Jezus! Heel menselijk dus!? Kom op lieve mensen neem God wat serieuzer en leg er niet zo vaak woorden in die je eigen ego strelen!! Be blessed, André.

   Verwijderen
  3. Beste Wendy. Mijn vorige reactie was bedoeld aan Marja (zie 26 mei) die een antwoord op jou schrijven stuurde. Excuses. Be blessed, André.

   Verwijderen
  4. Ha Andre, bedankt voor je reactie, ook al snap ik je laatste zin niet helemaal.

   Verwijderen